Spring naar de content
bron: Foto: ANP/Jeroen Jumelet

Burgemeester Tilburg: ‘We moeten ons richten op legalisering softdrugs’

In Midden-Brabant vond de afgelopen week een reeks grootschalige politieacties en -invallen plaats. Op 27 van de 72 bezochte adressen hadden de autoriteiten beet. Naast 7 kilo hennep stuitte de politie op een illegale woning en drugshandel, maar de criminaliteitsbestrijding in de provincie Noord-Brabant verloopt nog altijd stroef. We bellen met Theo Weterings (VVD), nu een jaar burgemeester van Tilburg, een van de epicentra van de Nederlandse georganiseerde misdaad en drugshandel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Lijkt het u een goed idee om drugs te legaliseren? Het Nederlandse softdrugsbeleid is inmiddels niet meer ‘s werelds liberaalst.
“We hebben in Nederland een onmogelijke constructie van gedogen, die deels heeft geleid tot de criminele markt en alle zwarte circuits waar we nu mee zitten. Het zou goed zijn als we een duidelijke keuze maken.
“Na aanbevelingen van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten – RvR), waar ik voorzitter ben van de Commissie Bestuur en Veiligheid, kiest de regering nu voor experimenten met de regulering van wietteelt. Er is dus een stap gezet. Maar daar ligt wel een grens. Het betekent niet dat we ook de synthetische drugsmarkt moeten reguleren. Daar ben ik in ieder geval geen voorstander van. Dat is nog een volstrekt illegale markt en ik ga ervan uit dat dat zo blijft. Dan kunnen we alles wel reguleren en legaliseren. Gelet op de omvang van de illegale markt, moeten we ons eerst richten op de legalisering van softdrugs. Op dat gebied hebben we al genoeg te verhapstukken.”

Hoe groot is de drugsproblematiek in Nederland nu eigenlijk?
“Volgens een recent rapport is de omzet van de Nederlandse synthetische drugsmarkt 19 miljard. Maar je moet begrijpen dat de drugscriminaliteit leidt tot een hoop andere misdaden. Er is een verband tussen drugshandel en mensenhandel, illegale prostitutie, extreem geweld en milieuvervuiling.
“Dit is niet alleen een strijd tegen georganiseerde misdaad van Noord-Brabant, het is een strijd van heel Nederland. En eigenlijk ook van omliggende landen. Voor criminelen maken landsgrenzen niet uit, voor overheden en rechtspraak wel. De internationale regelgeving moet daarom worden aangescherpt. Daar heb ik vorige week nog over gesproken met Bart De Wever (burgemeester van Antwerpen – RvR).”

Vorig jaar vertelde uw voorganger dat de capo di tutti capi van een Tilburgse drugsbende was veroordeeld tot negentien jaar cel. Heeft u ook zulk goed nieuws?
“Er zijn verschillende mensen aangehouden, maar ik kan daar verder nog niets over zeggen. Het onderzoek loopt nog. Wel hebben we een man opgepakt die in Frankrijk nog zes jaar gevangenisstraf moet uitzitten wegens drugssmokkel en -productie.”

Eerlijk gezegd, op 27 van de 72 adressen wat vinden, is niet zo veel. Hoe komt dat?
“Ik vind het wel veel. Je moet begrijpen dat zo’n veegweek het gevolg is van het feit dat we te weinig capaciteit hebben om alle meldingen van criminaliteit te onderzoeken. Dat geldt niet alleen voor Noord-Brabant, ook in Haarlemmermeer, waar ik voorheen burgemeester ben geweest, was dat het geval. We moeten dus keuzes maken.
“Het kan zijn dat er slechts op het moment van actie niets te vinden was. Ook kunnen er bijvoorbeeld meldingen tussen zitten van mensen die nog een appeltje te schillen hebben met anderen en ons dus maar aanraden om die mensen eens te bezoeken. Uiteindelijk ben ik tevreden met een score van meer dan één op drie.”

Brengt u als eerste VVD-burgemeester van Tilburg meer law-and-order naar de stad?
“Dat doet geen recht aan mijn voorganger Peter Noordanus, een PvdA’er. Hij heeft forse stappen gezet om ondermijning te bestrijden.
“Bovendien doet de politieke kleur van een burgemeester er eigenlijk niet toe. Het gaat om het bestrijden van georganiseerde misdaad. De eensgezinde en intensieve aanpak is hier breed gedragen en uniek. Met politie, justitie, gemeentelijke diensten, de Belastingdienst, FIOD en douane opereren we echt als één overheid.”

‘De politieke kleur van een burgemeester doet er eigenlijk niet toe’

Wat heeft u al kunnen doen in uw eerste jaar?
“We hebben de aanpak flink geïntensiveerd. In het regeerakkoord heeft de regering incidenteel 100 miljoen euro extra toegezegd. Daarvoor is flink gelobbyd door Noord-Brabant. Maar we hebben eigenlijk structureel minstens 150 miljoen euro extra nodig.

In november presenteren we het kabinet ons plan over de besteding van dat geld in Noord-Brabant en Zeeland. Begrijp me goed: ik ben blij met de huidige steun van de regering. Maar we zijn er nog lang niet.”