Spring naar de content
bron: Beeld: Shutterstock

Waarom ons eten te goedkoop is

Door een revolutie in de landbouw kan de aarde tegenwoordig meer monden voeden dan ooit tevoren, tegen een lage prijs. Dat is natuurlijk prachtig, maar het milieu en onze gezondheid hebben er wel onder te lijden. Het roer moet om.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: William Cortvriendt

Mijn vader werd geboren in 1920. Op dat moment waren er ongeveer 1,8 miljard mensen op aarde. Eerder dit jaar is hij op bijna 98-jarige leeftijd overleden; toen stond de teller van de wereldbevolking op nagenoeg 7,6 miljard. De wereldbevolking is tijdens het leven van mijn vader dus ruim verviervoudigd.

Toen ik zelf op de basisschool zat, in de jaren zestig, werd me al verteld dat de aarde met drie miljard mensen overbevolkt was en dat we afstevenden op een gigantisch voedseltekort. Gelukkig is die voorspelling niet uitgekomen. Diverse technieken in de landbouw zoals irrigatie, mechanisatie, pesticiden, kunstmest en genetische manipulatie van zaden hebben niet alleen de hoeveelheid bruikbare landbouwgrond sterk vergroot, maar ook de opbrengsten per hectare – vooral van gewassen die rijk zijn aan koolhydraten, zoals granen, aardappelen en suikerbieten. De producten die daarvan gemaakt werden, bleken ook nog eens lang houdbaar. Mede hierdoor zijn de kosten van onze dagelijks voedsel afgenomen van bijna vijftig procent van het gezinsinkomen vlak na de Tweede Wereldoorlog tot dertien procent nu. Alle reden dus om tevreden achterom te kijken en de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Alhoewel…

De bevolkingsexplosie heeft tezamen met onze toenemende voedselbehoefte voor nogal wat problemen gezorgd. De mens is in alle opzichten dominant geworden op aarde en heeft in snel tempo alle andere belangen weggedrukt.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Onderwerpen