Spring naar de content
bron: ANP

Wedstrijdverslag Feyenoord – VVV-Venlo (lichtjes aangepast)

Als de wedstrijd tussen Feyenoord en VVV Venlo gistermiddag in de Kuip iets aantoonde, dan is het wel dat de Rotterdammers dit seizoen geen enkele opdracht licht kunnen opvatten. Dat de ploeg van trainer Van Bronckhorst – de afgelopen jaren bijna net zo vaak gelauwerd als Annet Schaap, schrijfster van Lampje – niet tegen de lamp liep en zo de achterstand op de ploeg uit de Lichtstad binnen de perken hield, mag een klein wonder heten. Op Zuid werden de mannen uit de Peel gewogen en te licht bevonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

De wedstrijd tegen de verrassende Limburgers was voor Feyenoord een sprong in het duister, met de afwezigheid van een zekeringetje als Calvin Verdonk in de verdediging. Toch stroomde het spel van de ploeg al snel, met name rond Clasie, die uitblonk als geleider op het middenstroomveld. Een eerste doelpunt bleef lang uit, vooral ook omdat scheidsrechter Nijhuis er geen gat in zag toen Van Persie in de Limburgse zestien beentje werd gelicht. De aanraking was weliswaar licht, maar voor alle aanwezigen zichtbaar. Nijhuis ledte echter niet goed op, en liet doorspelen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Na dat moment was de ploeg van Van Bronckhorst, wiens bijnaam Gio stamt uit de tijd dat Arjen Lubach nog Slimme Schemer heette, even de draad kwijt. VVV zette de knop om en werd enkele keren gevaarlijk in de omschakelaring. In die fase kwam een van Feyenoords voornaamste problemen aan het licht, namelijk Botteghin, die weliswaar de uitstraling heeft van een vriendelijke Ohm, maar opbouwend bepaald geen licht is.
Toch was het de club uit Rotterdam-Zuid die op voorsprong kwam. Doelpuntenmaker was Jörgensen, die profiteerde van een moment van kortsluiting bij Promes en met de snelheid van het licht bij de bal was. Doelman Unnerstall ging stijf als een tl-buis naar de hoek, maar tastte in het duister en de Deense spits kon de 1-0 het licht laten zien.

Die goal betekende verlichting voor alles en iedereen van Rotterdam. De Kuip gloeide van trots en de Limburgers terug op aardlek. Het leek er sterk op dat de batterijen leeg waren, want waar het in de eerste helft nog bij wat lichte irritaties was gebleven, groeide het tweede bedrijf uit tot een donkere episode. Onder meer bij VVV-verdediger Moreno Rutten sloegen de stoppen door. Hij had al eerder de kat in het donker geknepen, en Sam Larsson en hij gunden elkaar het licht in de ogen niet, maar wat de rechtsback na 65 minuten bij de Feyenoord-linksbuiten flikte, kon het daglicht echt niet verdragen. De rode kaart was terecht: een speler moet – ook in een luchtduel – zijn armaturen bij zich houden. Na de wedstrijd vertelde een stralende Larsson dat het wel even zwart voor zijn ogen was geworden. Ook Promes gaf zijn directe tegenstander Jörgensen een peertje, maar hij mocht wel blijven staan.
Scheidsrechter Nijhuis, na afloop: ‘Ik wilde nog tegen Promes zeggen dat hij echt een beetje moest dimmen, maar hij had zijn hielen al gelicht.’

Uitvallen Strohm
In het laatste kwart buitte Feyenoord de man-meer-situatie vakkundig uit. Eerst had Van Persie een lumineus moment, en daarna invaller Ayoub. Sowieso: na de wissel stroomde het in de Kuip nog meer. En ondanks dat VVV in de slotfase nog eens volt aanzette, kwam de ploeg van trainer Steijn ampère in de buurt van het doel van Bijlow.
Het slotakkoord was voor Berghuis, die een tweede penalty benutte.
‘Eigenlijk zou Jörgensen hem nemen,’ zei de licht verbaasde Feyenoord-rechtsbuiten. ‘Hij kwam opeens naar me toe en zei: go ahead and make my faraday.’
Enige tegenvaller voor Feyenoord gistermiddag was dat de Duitse debutant Strohm (gehuurd van Olympique Joule) met een vooralsnog onbekende blessure al na twee minuten uitviel.

Onderwerpen