Spring naar de content
bron: Beeld:ANP

De opmerkelijke Nexit-draai van Derk Jan Eppink (FvD)

Vrijdagavond maakte Forum voor Democratie bekend dat Derk Jan Eppink wordt voorgedragen als lijsttrekker voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. De voordracht moet nog worden goedgekeurd door het partijcongres, op 24 november. Derk Jan Eppink staat te boek als eurosceptisch, toch is er sprake van een vreemde tegenstrijdigheid. FvD-leider Thierry Baudet pleit al jaren voor een Nexit, terwijl Eppink tot voor kort juist in de Europese Unie wilde blijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Berend Sommer

Eppink weet de weg in Brussel, eerder was hij speechschrijver voor voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein. Bovendien was hij al eerder lid van het Europarlement, voor de Belgische partij Lijst Dedecker. Daarna was hij verbonden aan London Center for Political Research, een conservatieve denktank. Eppink staat bekend als kritisch op de Europese Unie, maar heeft zich in het verleden uitgesproken tegen een Nexit. Hij pleitte onder meer voor een hervorming van de EU van binnenuit.

Dit in tegenstelling tot Forum voor Democratie, dat juist pleit voor het verlaten van de Europese Unie. Op de site van FvD is onder ‘Standpunten’ te lezen: “De EU is grenzeloos uitgedijd en verworden tot een volstrekt ondemocratische moloch. Het is een achterhaald bestuursmodel; een kartel bovenop het kartel. Forum voor Democratie is van mening dat de EU onhervormbaar is en is daarom voorstander van een Nexit.” Dit wordt ook door de fractie uitgedragen in de Tweede Kamer. Op 3 april stemde Forum voor Democratie nog in met een motie van PVV-Kamerlid Vicky Maeijer, voor de opzegging van het EU-lidmaatschap.

Op de menukaart

Daarom is het opmerkelijk dat juist Derk Jan Eppink naar voren wordt geschoven om in Brussel de FvD-standpunten te laten horen. Als Volkskrant-columnist schreef Eppink de volgende pakkende frase: “Een Nexit zet Nederland automatisch op de menukaart.”

“Duitsers en Oostenrijkers zien liever vandaag dan morgen Nederlandse vrachtwagens van hun wegen verdwijnen. Antwerpen en Hamburg pikken graag handel in die Rotterdam bij een Nexit verliest,” schrijft Eppink. Aan de voortslepende onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk, is duidelijk dat hij dat goed gezien heeft. Echter, die column is geschreven in 2014, dus hoe kijkt hij daar nu op terug? In een telefonische reactie geeft Eppink te kennen dat hij van mening is veranderd. “Dat is niet in een dag gebeurd, maar een belangrijke aanleiding hiervoor was de nasleep van de Brexit.”

De betreffende column is inderdaad geschreven voor het Brexitreferendum. Eppink reageerde destijds op een rapport over een mogelijke Nexit, van het Britse onderzoeksbureau Capital Economics. Het rapport werd besteld door de PVV, om de mogelijke voordelen van een Nexit in kaart te brengen. De uitkomst van dit rapport kon niet op de goedkeuring van Eppink rekenen; daarover schreef hij het volgende: “Wie onderhandelt in Brussel moet zich van één principe goed bewust zijn: wie niet aan tafel zit, staat op de menukaart.”

Het rapport hield Nederland bij een Nexit eenzelfde status als Zwitserland voor. Eppink bestrijdt in de column dat Nederland het Zwitserlevengevoel bereikt, wanneer het zich terugtrekt uit de Europese Unie: ‘Bij uittreding uit de EU moet Nederland onderhandelen over een nieuw handelsverdrag met de EU. Het is een illusie te denken dat een genereus Brussel Nederland, een van de grondleggers van Europese integratie, beloont met voordelige handelsrelaties. Nederland exporteert jaarlijks voor 120 miljard euro naar de EU. Dat schept 1,5 miljoen banen bij grotendeels kleine en middelgrote bedrijven. Zodra Nederland uit de gemeenschappelijke markt treedt, staat dat op het spel.’

Eppink zegt dat hij na de Brexit van mening is veranderd, en dat de Europese Unie alleen maar kan uitmonden in een federale staat. Aanleiding voor deze verandering van inzicht is onder meer het Brexitreferendum geweest, en dat dit de EU niet heeft aangespoord om het roer om te gooien.

“Het voorstel van Martin Schulz om voor 2025 van de Europese Unie een federaal Europa te maken (dat was in het najaar van 2017, inmiddels is Schulz van het politieke toneel verdwenen – BS), en dat landen die daar niet aan mee wilden doen maar uit de Unie moesten stappen, heeft daarbij een grote rol gespeeld,” zegt Eppink. “Mijn standpunt heeft zich dus in de loop der jaren ontwikkeld: hervormen van de Europese Unie is niet mogelijk, dus kunnen we er beter uit.” En komen we dan niet op de menukaart te staan, zoals nu bij het Verenigd Koninkrijk gebeurt? “Het is nog maar afwachten wat de gevolgen van de Brexit zullen zijn,” aldus Eppink.