Spring naar de content
bron: KNVG

Pensioenakkoord mislukt: “Ouderen gaan dit merken in de supermarkt”

Ondanks alle optimisme van de kant van de onderhandelaars – premier Rutte en minister Koolmees van Sociale Zaken voorop – is het overleg over het nieuwe pensioenstelsel gisteravond toch geklapt. Een grote teleurstelling voor het kabinet en de sociale partners. Maar hoe reageren de gepensioneerden? Zeven prangende vragen aan Joep Schouten, voorzitter van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Hoe erg is dit voor gepensioneerden?

“In principe is dit net zo erg voor premiebetalers als voor gepensioneerden. Maar die laatste groep merkt het direct bij de kassa in de supermarkt. Mede door het uitblijven van indexaties en, in sommige gevallen, kortingen, is de koopkracht van ouderen de afgelopen jaren al substantieel gedaald. Dit werpt een donkere schaduw. Diverse grote pensioenfondsen hebben al aangekondigd dat ze nu mogelijk moeten gaan korten.”

Wacht sommige pensionado’s nu de bedelstaf?

“Dat klinkt nogal dramatisch, daar ben ik niet zo van. Maar iemand die zijn leven lang in de bouw of de zorg heeft gewerkt, heeft bovenop zijn AOW een pensioen van zo’n 700 euro per maand. Daar kun je net van rondkomen. Ons doel is dat mensen na hun werkbare bestaan op dezelfde voet verder kunnen leven. Als zij worden gekort, loopt dit gevaar.”

“Voor iemand die zijn leven lang in de bouw heeft gewerkt met een pensioen van 700 euro per maand kan het lastig worden.”

De bonden hebben de handdoek in de ring gegooid. Wat vindt u daarvan?

“Dat heb ik ook gezien en gelezen. Maar ik ken nog geen details.”

Struikelblokken waren onder meer de AOW-leeftijd, de lage rekenrente, het vroegpensioen voor mensen met zware beroepen en het pensioen voor zzp’ers.

“Die rekenrente is buitengewoon belangrijk. Minister Koolmees en Klaas Knot van De Nederlandsche Bank houden star vast aan de rekenrente. Die bedraagt momenteel ongeveer 1,5 procent, terwijl het reëele rendement van pensioenfondsen de afgelopen jaren ongeveer 5 procent was. Wij willen liever een beetje van dit verschil meenemen in plaats van ijzeren zekerheid. Nederland is wat dit betreft het braafste jongetje van de klas. In de meeste andere landen fluctueert de rekenrente wel.”

Dit overleg vindt plaats onder auspiciën van de Sociaal Economische Raad. Jullie zaten niet aan. Daar zijn jullie nogal verbolgen over. Biedt het stranden van het overleg nieuwe kansen?

“Dat we aan de voorkant mee willen praten, klopt. Ik bedoel: het gaat hier ook over de belangen van ruim 3 miljoen gepensioneerden. Er wordt over ons gepraat, maar we mogen niet meepraten; alleen achteraf. Dat is toch vreemd? Ik kan me voorstellen dat Koolmees zegt: ‘Kom, we gaan nu eerst eens samen praten.’”

Wat moet volgens u de volgende stap zijn?

“Mijn voorstel zou zijn: kijk eens naar die dekkingsgraad. Waarom moet die zo nodig op 105 procent liggen? Waarom moeten pensioenfondsen die op 100 procent zitten straks mogelijk gaan korten? Dat is aan deelnemers die worden gekort toch niet te verkopen. Zeker niet nu het economisch weer goed gaat. Ik bedoel: de fondsen hebben gezamenlijk zo’n 1400 miljard euro in kas!”

“Kijk eens naar de dekkingsgraad. Waarom moet die op 105 procent  liggen? Dat is aan deelnemers die worden gekort toch niet te verkopen.”

En anders, gaan de babyboomers van wie er velen behoren tot de protestgeneratie dan nogmaals de barricades op?

“Ik zie onze achterban niet zo snel massaal naar het Malieveld trekken. Maar ik denk wel dat zich dit politiek vertaalt. Dat mono-issuepartijen als 50Plus garen spinnen bij het mislukken van dit overleg. Dat gepensioneerden denken: als het in Den Haag wordt besloten, moet ik toch die kant op. De mensen zijn boos; die boosheid moet ergens heen.”

Onderwerpen