Spring naar de content
bron: ANP

JOVD-preses: ‘Dijkhoff niet in aanmerking voor liberaal van het jaar’

Het VVD-congres van afgelopen weekend was geen statige politieke bijeenkomst maar een heus festival met muziek, bier en bitterballen. Je kon op de foto met een kartonnen Mark Rutte, maar de premier liep ook in levenden lijve rond: op zijn gympen. Het past allemaal binnen de nieuwe stijl van de VVD, waarin de liberalen zich steeds meer profileren als de partij van het volk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Evi Timp

Splinter Chabot, voorzitter van de JOVD (Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie) was ook op het VVD-festival. De JOVD is gelieerd aan de partij, maar in politiek opzicht zijn zij volledig onafhankelijk en dus vrij om hun eigen standpunten te bepalen. “De VVD serveert een gerecht en wij gooien er als het ware nog wat zout en peper op om na te denken over de smaak.”

De nieuwe look

De VVD is al acht jaar de grootste en volgens de peilingen blijft dat ook zo. Waarom dan nu een nieuw imago? Chabot legt uit: “Het CDA was ook heel lang de grootste bestuurderspartij en in 2010 en 2012 kregen zij tot twee keer toe enorme klappen: ze waren te vlak en kleurloos geworden. Ze stonden alleen nog maar voor compromissen en besturen, zonder een eigen verhaal. De make-up was weg en een blotebillengezicht bleef over. En wie stemt daar nou op? Je moet een duidelijke visie hebben. GroenLinks staat voor het klimaat en duurzaamheid. D66 voor onderwijs. Het is een beetje de vraag waar de VVD op dit moment voor staat. Behalve dan voor Mark Rutte en het nemen van verantwoordelijkheid. Ik denk dat de VVD nu denkt: goh, wat wordt onze make-up? Om te voorkomen dat zij niet ook met zo’n blotebillengezicht achterblijven.”

Het is een beetje de vraag waar de VVD op dit moment voor staat. Behalve dan voor Mark Rutte en het nemen van verantwoordelijkheid.

Wie aan de ‘VVD nieuwe stijl’ denkt, denkt aan VVD-kroonprins Klaas Dijkhoff. De fractievoorzitter in de Tweede Kamer hanteert een directe, soms populistische stijl, die niet bij alle VVD’ers in de smaak valt. Ook Chabot is niet al te enthousiast over de directheid van de Bredanaar: “Ik hoop niet dat dit de nieuwe stijl van de VVD zelf is. Het is vooral de manier van Dijkhoff om de partij zijn eigen kleur te geven, denk ik. Dat vind ik op zijn vriendelijkst gezegd: interessant.” De JOVD kiest elk jaar ‘de liberaal van het jaar’, een prijs die opvallend genoeg vorig jaar nog naar Dijkhoff ging. Chabot: “Gelukkig voor Klaas heeft hij de prijs vorig jaar al gewonnen, want dit jaar – met het demonstratieverbod bij de Sinterklaasintocht en dat soort zaken – zou het toch een stuk lastiger voor hem zijn geworden.”

De imagoverandering van de partij focust zich op de VVD als ‘minder kakkineus en meer volks’: een antwoord op het opkomende gevaar van nieuwe populistische partijen op rechts. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de VVD veel stemmen verliest aan Forum voor Democratie, zo meldt de Volkskrant. Ziet Chabot deze imagoverandering ook terug in de premier op zijn gympen? “De partij wil graag verjongen en vernieuwen. Daar wordt hard aan gewerkt, maar niet altijd op de goede manier. Het is heel belangrijk dat je die vernieuwing niet gaat ontlenen aan partijen zoals FvD of PVV. Neem bijvoorbeeld de Normaal.Doen. campagne van Rutte. Vanuit mijn liberale oogpunt was dat een rare campagne, omdat het een negatieve invalshoek had met een populistisch laagje. De partij nam de populistische visie over, terwijl je altijd je eigen verhaal moet blijven vertellen: dat is het belangrijkst. Wanneer je als partij alleen maar nadenkt over wat de mensen willen horen, word je een lege huls. Ik zeg niet dat dat nu het geval is, maar dat kan wel gebeuren en dat is gevaarlijk.”

De VVD heeft door allerlei integriteitsschandalen, op zijn zachtst gezegd, wat ‘vlekjes’ op het witte hemd gekregen. Dat daar een keer een wasmachine overheen gaat is niet verkeerd.

De afgelopen tijd hebben verschillende personen in de partijtop de nodige kritiek over zich heen gekregen. Is zo’n imago vernieuwing überhaupt geloofwaardig wanneer het hoofd van de partij -Mark Rutte- blijft zitten? Chabot: “Je kunt van de premier vinden wat je wil, maar hoe hij eerst samen met de PvdA de economische crisis heeft opgelost en nu met drie andere partijen het land bestuurbaar houdt, is heel knap. Het is nooit te laat voor imagovernieuwing. De VVD heeft door allerlei integriteitsschandalen, op zijn zachtst gezegd, wat ‘vlekjes’ op het witte hemd gekregen. Dat daar een keer een wasmachine overheen gaat is niet verkeerd.”

Gezelligheid boven inhoud

Met het partij-festival van afgelopen weekend legde de VVD de nadruk op de gezelligheid. Chabot waarschuwt dat de politieke inhoud daarbij niet moet worden ondergesneeuwd: “Het was heel gezellig – als het op zo’n festival niet gezellig is, dan gaat het wel héél slecht met de partij -, maar ik denk dat ze volgende keer een soort mix moeten maken tussen een congres en een festival: een ‘congrestival’ of zoiets. De VVD wil graag een debatpartij zijn en het is belangrijk dat ze daar de ruimte voor blijven bieden.”

De JOVD werkt organisatorisch samen met de VVD, maar volgens Chabot bestaat er wel een zekere afstand tussen zijn organisatie en de partij: “Het is niet alsof ze me opbellen: ‘Goh, hoe moeten we de jonge mensen nou in onze hoek krijgen?” Mocht dat telefoontje binnenkort toch komen, welk advies zou Chabot dan geven voor de nieuwe stijl van de VVD? Chabot: “Ga uit van het positieve. Zet daar de schijnwerpers op en niet op de mensen die ergens misbruik van maken of geen fatsoen hebben. In elk individu zit een talent, een kunstenaar. Als overheid moet je ieder de schilderspullen geven om zijn of haar meesterwerk te maken.”