Spring naar de content
bron: Bart Maat/ANP Foto

Dries van Agt: ‘Het huidige CDA is niet humaan genoeg’

Na het overlijden van Lubbers en Kok is Dries van Agt (87) een van de twee nog levende oud-premiers. Als luis in de pels van het CDA is hij nog vaak in het nieuws. Onlangs werd hij ervan beschuldigd de executie van de treinkapers bij De Punt te hebben bevolen. Met zijn kenmerkende eloquentie blikt hij terug en vooruit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Zevenentachtig al, je zou het ‘m niet geven, de man die daar kwiek en opgewekt de lobby van Hotel Val Monte in het Gelderse Berg en Dal binnenwandelt. Om het kleine lenige lijf van de voormalig CDA-premier en oud-minister van Justitie Dries van Agt wappert een vlot jasje; als hij met uitgestoken hand enthousiast op ons afkomt, kijken we in een paar guitige pretoogjes. ”Lichamelijk zit ik nog goed in mekaar. Allen de geest in minder lucide geworden,” jokt hij aan het begin van het gesprek.

De neiging mensen op een zangerige toon aan te spreken met ‘gij’ is ook gebleven. Vroeger, in zijn Haagse tijd, deed hij dat graag om een beetje te stangen. “Ik maakte er soms een act van, om me te verzetten tegen dat meewarige gemeesmuil over niet serieus te nemen mensen uit het donkere zuiden. De term alleen al, ‘het donkere zuiden’, daar deed ik niet aan mee, dat vertikte ik.”

‘De grondhouding moet zijn: laat vluchtelingen maar binnen. We zijn rijk, we zijn toch wanstaltig rijk!’

Den Haag verliet hij in 1982 en sindsdien heeft hij het Binnenhof geen dag gemist. Zijn periode in de vaderlandse politiek kan op verschillende wijzen worden samengevat. Eén versie geeft hijzelf alvast.

Het complete stuk kunt u lezen via Blendle.

Onderwerpen