Spring naar de content

Vetstrijd

In Nederland zijn 350.000 ernstig obese mensen en dat aantal stijgt. Ze zijn vaak te zwaar en te breed voor gewone stoelen en wc’s. Ook opereren is lastiger. HP/De Tijd liep een dag mee met een bariatrisch chirurg in het Rijnstate-ziekenhuis. ‘Een maagverkleining is vaak het laatste redmiddel dat ze hebben.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bart de Koning

Op televisie en op Youtube lijkt een gastric bypass een simpele operatie. De patiënt wordt binnengereden, onder narcose gebracht, de chirurg maakt een paar gaatjes in de buik, verkleint de maag, verlegt de dunne darm en drie kwartier later wordt de patiënt alweer weggerold, een slanke toekomst tegemoet. Maar als je het in het echt meemaakt is het indrukwekkend – en veel ingewikkelder dan het op eerste gezicht lijkt.

Ik kijk op een koude novemberdag dag mee met een paar operaties die Eric Hazebroek en zijn collega’s uitvoeren. Hij is bariatrisch chirurg bij Vitalys, een kliniek tegen overgewicht en onderdeel van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Er worden zo’n 12.000 bariatrische operaties per jaar uitgevoerd in Nederland, waarvan bijna 1300 in Arnhem. Het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam deed er ongeveer evenveel. Bariatrie (van het Griekse ‘baros’ voor gewicht en ‘iatros’ voor arts) is een vakgebied dat sterk in de belangstelling staat en zich snel ontwikkelt. Bariatrie was na het faillissement van het Slotervaart een van de meest gewilde afdelingen en het hele team werd gretig binnengehaald door het Spaarne Gasthuis. Dat is begrijpelijk. Er zijn zo’n 350.000 ernstig obese mensen in Nederland (zie kader) en dat aantal stijgt. In het met veel fanfare gepresenteerde Nationaal Preventieakkoord was de overheid eind november optimistisch over het voorkomen van obesitas. Experts zijn somber: we gaan met zijn allen alleen maar dikker worden. Preventie werkt nauwelijks, afvallen bij morbide obesitas lukt maar vijf procent. Het enige dat bewezen effectief is tegen ernstig overgewicht is een maagverkleinende operatie. Hazebroek: “Ze kunnen met lijnen niet bereiken wat ik met een operatie doe. Het is het enige wat ze hebben.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap