Spring naar de content
bron: EO-serie ‘Als de dijken breken’. Copyright: EO/JOCO Media

5 steden waar u naartoe kunt als de dijken doorbreken

Terwijl Geert Wilders de vakantiebestemmingen van Rob Jetten opdreunde in de Kamer, steeg de zeespiegel weer wat – althans, als we de stijgende lijn tussen 1993 en 2010, gemeten door het KNMI, doortrekken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De CO2-uitstoot in Nederland moet fors omlaag, daarover zijn de partijen in Den Haag het al bijna eens. Geopperde maatregelen: warmtepompen, CO2-belasting, zonnepanelen, windmolens, dichte kolencentrales en een dichte gaskraan. De overheid wil de CO2-uitstoot in Nederland in 2030 hebben teruggebracht met 49 procent ten opzichte van 1990 – en met 95 procent in 2050. Maar hoe precies, dat laat Rutte niet eerder dan april weten.

Ondertussen raast er een ecologisch armageddon op ons af, als we pessimistische, hier en daar alarmistische onderzoeken mogen geloven. Zo stelden onderzoekers van de University of Manchester – die zich baseerden op dezelfde berekeningen waarop het klimaatakkoord van Parijs steunt – dat de EU in dit tempo al in 2026 haar toegestane aandeel in de CO2-uitstoot heeft verbruikt. En al wordt het klimaatakkoord van Parijs keurig nageleefd, dan nog zal de zeespiegel deze eeuw meters stijgen, schreven andere onderzoekers in tijdschrift Science.

Een oceanograaf in dienst van de Amerikaanse overheid waarschuwde in 2014 – twee jaar voor het aantreden van president Trump – voor ‘overstromingscrises’ in 26 Amerikaanse steden. En ook de VN luidde de noodklok, vorig jaar, in een rapport, waaruit bleek dat de opwarming van de planeet tegen 2040 zou leiden tot extreme droogte, hittegolven en een verhoogde zeespiegel, met als gevolg: economische ontwrichting en massa-migratie. Maar waar moet je in vredesnaam heen, als klimaatvluchteling?

Nu de dijken nog overeind staan, zet HP/De Tijd vast vijf aangename bestemmingen op rij.

1. Helsinki, Finland
Het advies luidt: ga naar het noorden. Onderzoekers van de universiteit van Newcastle voorzien heel wat natuurgeweld in Europese steden, de komende decennia. Overstromingen in Dublin, Helsinki, Riga, Vilnius en Zagreb, infernale temperaturen in Praag en Wenen en extreme droogte in Lissabon en Madrid. Zo niet in Helsinki.
Modern, Jugendstil, veel vis, en er gaan stemmen op om er een Guggenheim-museum uit de grond te stampen. Wel duur.

Schiphol-Helsinki, 1 persoon, economy: vanaf 75 euro
1521 kilometer, staat gelijk aan 0,24 ton CO2 (dat zijn 118 douchebeurten van 10 minuten)

2. Trondheim, Noorwegen
Hoog in Noorwegen wordt het ’s zomers vooralsnog niet veel warmer dan 20 graden. Houd wel rekening met de korte winterdagen en lange zomerdagen. Trondheim ligt weliswaar aan de zee, maar hoog, en is beschut door fjorden.

Schiphol-Trondheim, 1 persoon, economy: vanaf 108 euro
1291 kilometer, staat gelijk aan 0,20 ton CO2 (dat zijn 292 wasbeurten)

3. Nuuk, Groenland
Wie wil dat ook de komende generaties veilig zijn, vertrekt richting het smeltende poolijs. Groenland, Canada, Rusland en het noorden van de VS warmen deze eeuw namelijk significant op, wat de leefbaarheid ten goede komt. Water genoeg, en almaar interessanter voor landbouw en veeteelt. Maar de kans om in 2050 nog een ijsbeer te zien, is klein.

Schiphol-Nuuk, 1 persoon, economy: vanaf 845 euro
3418 kilometer, staat gelijk aan 0,54 ton CO2 (282 dagen onafgebroken tv-kijken)

4. Montevideo, Uruguay
Voor een warmer klimaat raadt Syp Wynia de redactie desgevraagd de bestemming Uruguay aan. Wynia, voormalig Elsevier-columnist en fel tegenstander van de dichte gaskraan (‘schijnheilig, peperduur en autoritair en het product van irrationele getuigenispolitiek’), kreeg de tip van trendwatcher Adjiedj Bakas. “Een klein land, beetje progressieverig, enigszins liberaal.” De hoofdstad Montevideo acht de redactie een veilige keuze, aangezien de stad 43 meter boven zeeniveau ligt.
Schiphol-Montevideo, 1 persoon, economy: vanaf 641 euro
22673 kilometer, staat gelijk aan 3,43 ton CO2 (1680 douchebeurten van 10 minuten)

5. De Sallandse heuvelrug, Nederland
“Buiten de wintermaanden is het in Nederland steeds beter uit te houden,” wil Wynia nog kwijt voordat hij de telefoonverbinding verbreekt. Kortom: “Waarom zou je in vredesnaam níet in Nederland willen wonen?” Terwijl Zuid-Europa verdort, kunnen hier straks druiven geteeld worden. Maar goed, die zeespiegel… “Persoonlijk ben ik liefhebber van de Sallandse heuvelrug, tussen Ommen en Holten. Tamelijk onbekend, hooggelegen, en één van de mooiste stukken Nederland.”
Enkeltje Amsterdam-Ommen, 1 persoon, tweede klas: 21,73 euro
De elektrische treinen van NS rijden CO2-neutraal.