Spring naar de content
bron: Foto: Paul Tolenaar

‘Drugscriminelen maken onze samenleving kapot’

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid investeert honderd miljoen euro in de war on drugs. Maar heeft dat wel zin? Hoofd van de Nationale Recherche Wilbert Paulissen, burgemeester van Breda Paul Depla en politicoloog Joost Smiers voeren een fel debat over de juiste aanpak. ‘Hou toch eens op met je idealistische gedoe!’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nathalie Huigsloot

Wat voor schijnende gevolgen van de handel in drugs komen jullie als burgemeester en politiechef op dit moment zoal tegen? 

Wilbert Paulissen: “De ondermijnende effecten van druggebruik zien we rond liquidaties, bedreigingen van burgemeesters en officieren van justitie, geld dat op verkeerde plaatsen terechtkomt, wijken waarvan je je kunt afvragen of ze nog meedoen aan onze samenleving of dat ze voor zichzelf zijn begonnen met handel in drugs. Je ziet het niet als je over straat loopt, maar als je kijkt naar het aantal mensen dat ermee bezig is, zie je dat het een heel groot probleem is. En het is niet alleen wijdverspreid wat betreft het aantal mensen dat zich ermee bezighoudt, maar ook als je kijkt naar de geldstromen die zich vermengen, legaal en illegaal. Verder zagen we afgelopen jaar elf vergismoorden, waarbij onschuldige mensen het slachtoffer werden van drugscriminaliteit. Het is echt onderdeel van onze samenleving geworden. Nederland heeft internationaal gezien een heel markante positie wat betreft de drugsstromen die ons land in en uit gaan.”

Paul Depla: “Voor mij is de overgang van wethouderschap naar burgemeesterschap een enorme eyeopener geweest. Ik ben tien jaar wethouder in Nijmegen geweest en daar hoorden de coffeeshops gewoon bij het leven, zoals cafés bij het leven hoorden. Pas toen ik burgemeester in Heerlen werd, merkte ik voor het eerst wat voor een criminele wereld er schuilgaat achter alleen al die coffeeshops. En hoeveel mensen er wel niet bij betrokken zijn. Heerlen heeft krap 90.000 inwoners en per jaar rolden we 140 hennepplantages op. En dat speelde zich zeker niet alleen in de arme wijken af. Je was bijna een dief van je eigen portemonnee als je niet een graantje meepikte.

“Ik was druk bezig met het aanpakken van die hennepplantages en tegelijkertijd gaf ik coffeeshops een vergunning. Op een gegeven moment bekroop me dan wel het gevoel: hoe idioot kan ik zijn om te denken dat de hennep die zij verkopen ergens uit de hemel is komen vallen? En kwam ik ook tot de conclusie: wat zijn we als overheid halfslachtig bezig. De overheid heeft, met de allerbeste bedoelingen, een systeem laten ontstaan waarin we de rode loper hebben uitgerold voor de georganiseerde criminaliteit. Want als je aan de ene kant coffeeshops toestaat, en aan de andere kant de productiekant criminaliseert, dan weet je één ding zeker: er ontstaat een illegale markt. Ik vind echt dat we met elkaar rare wetten hebben gemaakt.

Lees het hele artikel via Blendle.

Onderwerpen