Spring naar de content
bron: ANP

Wim Pijbes: Macher van de Maasstad

Na zijn vertrek bij het Rijksmuseum werd Wim Pijbes (57) directeur van de Stichting Droom en Daad, die met het fortuin van de familie Van der Vorm investeert in Rotterdamse kunst en cultuur. Maar niet iedereen waardeert de voortvarendheid waarmee hij de stad naar zijn hand zet. ‘Hij wordt de dertiende wethouder genoemd.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Astrid Theunissen

Wim Pijbes denkt groots, dus zijn er grootse plannen, zeker nu geld geen rol speelt. Sinds hij op 1 januari 2017 is aangesteld als directeur van de Rotterdamse Stichting Droom en Daad mag hij uit naam van de familie Van der Vorm (nummer 2 in de Quote 500, geschat op negen miljard) naar hartelust investeren in lokale kunst- en cultuurprojecten. Zo liet hij vorig voorjaar in de tv-programma’s Buitenhof en DWDD weten dat het park bij de Euromast zou worden omgetoverd tot ‘het mooiste van Europa’ en dat in Fenixloods 2, nabij hotel New York, waar vroeger schepen met emigranten naar Amerika vertrokken, een landverhuizersmuseum zou verrijzen. In november presenteerde Pijbes – wederom in DWDD – het spectaculaire ontwerp voor dat museum. Daarvoor had hij de beroemde Chinese architect Ma Yansong aangetrokken, die het pand met een theatrale ronde trap en een immense meeuw op het dak een wereldse uitstraling zal geven. De triomfantelijk ogende Pijbes had nog een nieuwtje: het kolossale rijksmonument Katoenveem werd verbouwd tot de grootste expositieruimte van Nederland.

Verdomme. Nu flikt hij het weer, dachten de Rotterdamse fractievoorzitters Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren) en Chantal Zeegers (D66). In maart hadden ze tot hun verbijstering al via de tv moeten vernemen dat Fenixloods 2, een gemeentelijk pand dat werd gepacht door horecaondernemers, een museum zou worden, terwijl daar in de gemeenteraad nog niet over was gesproken. Nu overviel Pijbes de raadsleden in datzelfde DWDD opnieuw met onbekende projecten en met het feit dat hij historische panden zoals Katoenveem onderhands in bezit had gekregen. Onnavolgbaar, stellen ze. Chantal Zeegers: “Toen ik na de eerste DWDD-uitzending over Droom en Daad werd benaderd door veel overrompelde Rotterdammers, heb ik Pijbes uitgenodigd voor een gesprek. Daarin heb ik duidelijk gemaakt dat we de investeringen van zijn stichting in de stad waarderen, maar dat we als gemeentebestuur meer overleg wensen. Dan is het niet leuk dat hij ons prompt weer passeert.”

Lees de rest van dit artikel via Blendle.

Onderwerpen