Spring naar de content
bron: Shutterstock

Volle yoghurt als antidepressivum

Het grootste deel van de depressieve klachten wordt veroorzaakt door een verkeerde leefstijl. Het zou dan ook geen verrassing moeten zijn dat het aanpassen van je leefstijl een veel betere keuze is dan behandeling met antidepressiva.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: William Cortvriendt

Depressie is een van de meest voorkomende klachten waarmee huisartsen worden geconfronteerd. Per jaar gaat het in Nederland om acht procent van de bevolking ofwel bijna 1,4 miljoen mensen. We weten ondertussen al enige decennia dat depressies samengaan met een verstoorde hormoonhuishouding in de hersenen van de zogenaamde neurotransmitters noradrenaline, dopamine en vooral serotonine. Het is dan ook geen verrassing dat de farmaceutische industrie middelen heeft ontwikkeld die deze neurotransmitters beïnvloeden. De zogenaamde SSRI’s (selective serotonin reuptake inhibitors) vormen de bekendste categorie. Hiertoe behoren de populaire medicijnen Prozac, Zoloft en Celexa. Naar schatting worden ongeveer één miljoen landgenoten langdurig behandeld met deze middelen.

Deze antidepressiva zijn bewezen effectief, maar vooral bij ernstige depressie en veel minder bij de veel vaker voorkomende lichtere vormen, waarvoor de farmaceutische industrie ze voornamelijk aanprijzen en huisartsen ze voorschrijven. Ook kennen ze serieuze bijwerkingen, waarvan slapeloosheid, seksuele stoornissen en gewichtstoename de bekendste zijn. Bovendien is het vaak moeilijk om met deze middelen te stoppen, omdat er dan ontwenningsverschijnselen kunnen optreden.

Lees het hele artikel via Blendle.

Onderwerpen