Spring naar de content
bron: ANP

Help, ik ben de weg kwijt in het klimaatdebat!

Kwebbelende Japanners, van wie een enkeling met een mondkapje, op weg naar het Begijnhof. Een paar rabiate grachtengordeldieren aan het bier op het terras van Café De Zwart. En giebelende Britse meisjes (“Hurry up Merry, I have to pee!”) met een selfiestick op de brug over het Singel. Ik was dinsdag in Amsterdam, op werkbezoek. De sfeer was uitgelaten. Rokjesdag in februari: wie had dat gedacht!?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Ík. Alhoewel: ‘gevreesd’ is hier beter op zijn plaats. Sinds de hittegolf van vorig jaar – een voor mij bijna traumatische ervaring – laten weer en klimaat mij niet meer los. Dit wordt nog eens extra gevoed door het debat over de gemiddelde weersgesteldheid. Klopt het dat de mens mede debet is aan de opwarming van de aarde? Ik volg die inmiddels oververhitte discussie met grote interesse. Ik wil graag weten wie er gelijk hebben: de klimaatsceptici of de wetenschappers. Een lastige queeste voor een alfa.

Dijken verhogen

D e wetenschappers, dacht ik eerst. Als 97 procent van hen zegt dat de mens een stevige vinger in de klimaatpap heeft, wie was ik dan om te zeggen dat ze geen gelijk hebben? Maar altoos sloeg de twijfel toe. Ik raakte in de ban van het andere kamp, dat van klimaatsceptici als Hans Labohm, Fred Singer en Simon Rozendaal. Waarom zouden zij geen gelijk hebben? Klimaatveranderingen waren van alle tijden. De dijken wat verhogen, ruimte voor de rivieren, soit.

Het politieke gekrakeel rondom het klimaatakkoord maakte de innerlijke tweestrijd alleen maar groter. Tot 2050 duizend miljard euro uitgeven waardoor de temperatuur zegge en schrijve 0,0007 graden daalt, terwijl veel andere, grotere landen nauwelijks maatregelen nemen – schoten we in Nederland dan misschien toch niet een beetje door? Had Baudet dan toch een punt? Zelfs een fervent voorstander van het klimaatakkoord als D66-leider Rob Jetten wist daar in Jinek in een debat met de FvD-leider onlangs weinig tegenin te brengen.

Duizend miljard euro uitgeven om de temperatuur 0,0007 graden te doen dalen: heeft Baudet dan toch een punt?

Ik lag de argumenten van Baudet avonds in bed nog eens te herkauwen. Hij hamerde voortdurend op het argument dat klimaatveranderingen er altijd zijn geweest. Dat zou kunnen. Maar: fossiele brandstoffen gebruiken we toch pas op grote schaal sinds de industrialisatie! Daarmee is niet direct gezegd dat de mens dus verantwoordelijk is voor de opwarming – het geeft wel te denken. Waarom had Jetten dát niet gewoon gezegd?

Religie

Intens tevreden over die conclusie sukkelde ik in slaap. Ik was weer terug bij de wetenschappers, ik had weer een mening. Altijd meegenomen in een breed maatschappelijk debat als dat over het klimaat. Een dispuut over een onderwerp dat, zo verwoordde collega Erdal Balci hier begin dit jaar al eens op sublieme wijze,  in Nederland lijkt uitgegroeid tot een nieuwe religie.

Maar hear, hear. Inmiddels ben ik weer compleet van het padje. ‘Wetenschappers: Klimaatverandering komt zeker door de mens’, kopte Nu.nl dinsdag. Wees blij, zegt uw wellicht; dat pleit voor de wetenschappers en daar ben jij toch van! Vrolijk maakte dit nieuws mij niet bepaald. Het artikel is gebaseerd op een artikel in het blad Nature Climate Change. Het is geschreven door een aantal wetenschappers op basis van ‘gezaghebbende onderzoeken op het gebied van klimaatverandering in de afgelopen decennia’. De auteurs hebben die naast elkaar gelegd.

Wetenschappers die in een tijdschrift met de naam Nature Climate Change lopen schreeuwen dat zij gelijk hebben, dat doet me denken aan Jehova’s die met De Wachttoren in de hand aan de deur komen prediken dat er maar een geloof is: het hunne

En: het is niet zomaar de zoveelste conclusie, pochen de auteurs, maar, een ‘gouden standaard’, waardoor nu ‘zeker is dat menselijk handelen een cruciale bijdrage levert aan het versneld opwarmen van de aarde’. De laatste keer dat zo’n ‘gouden standaard’ is toegekend was in 2012. Dat ging om de vondst van het Higgs-deeltje, het elementaire deeltje dat ervoor zorgt dat alle minieme deeltjes in het universum massa hebben. “De mensheid kan dit signaal niet meer negeren,” voegt een van de wetenschappers ronkend toe.

Zitmaaier

Dat de mens invloed heeft op het klimaat: daar zit iets in. Maar wetenschappers die in een tijdschrift getiteld – what’s in a name – Nature Climate Change – met de ‘gouden standaard’ in de hand lopen schreeuwen dat zij gelijk hebben, dat doet me teveel denken aan Jehova’s getuigen die met De Wachttoren in de hand aan de deur komen prediken dat er maar een geloof is: het hunne.

Deze columnist stapt op zijn zitmaaier. In februari.