Spring naar de content
bron: ANP

Wat Zidane doet, nou dat kan echt niet!

Alexandra Besuijen neemt in deze rubriek mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze de skinny jeans van Zidane, Barbie’s bag en de terugkeer van de boilersuit. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alexandra Besuijen

Too skinny jeans

‘You never can be too rich or too skinny,’ placht de oude hertogin van Windsor te zeggen, maar voor je spijkerbroek geldt dat niet altijd. Dat skinny dan. Want de skinny jeans van Zinedine Zidane deze week bij de bekendmaking dat hij weer trainer van Real Madrid werd, is echt te erg. Hou me ten goede: ik ben altijd een beetje op Zinedine geweest. Niet omdat ie zo mooi is – ik val meer op het type langharige Argentijn met ontbloot bovenlichaam en gouden ketting – maar omdat het zo’n grote bikkel is met dat kale veldmaarschalkshoofd en dat slepende loopje. En omdat ie natuurlijk een geweldige voetballer was. Dus ik ga er vanuit dat Real Madrid er goed aan gedaan heeft na hun desastreuze wedstrijd tegen Ajax, hem weer aan te stellen als trainer maar oi oi oi, een stylist voor de man zelf zou geen overbodige luxe zijn! Wat zag ie eruit in die way too skinny jeans met die omslagen van hier tot Tokyo – ‘as long as a post-Brexit passport queue’, aldus the Guardian ?.

Nee maar écht! Dan heb je van die heerlijke harde voetballersbillen en dan trek je een broek aan met achterzakken zowat halverwege je dijen en slaat hem vervolgens ook eens om tot aan je kuiten – waaróm? Het is nog net niet zo’n optische verkorting als Valbuena tegen België (géén Photoshop!), maar het scheelt niet veel.

Die blote voeten in die gympen, ach nou ja, hij heeft mooie enkels, maar dan dat vreselijk krappe jasje – alsof ie de helft van zijn vrouw d’r mantelpakje heeft geleend.

Nee Zine, zelfs een zestienjarige op een schoolfeest kleedt zich beter. Doe volgende keer maar weer een mooi pak. Desnoods met blote voeten.

Zinedina Zidane. Foto:ANP

Barbie’s bag

Regelmatig krijg ik tips voor deze rubriek, meestal in de categorie ‘wat is dít nu weer?!’ Zo ook het bericht uit modeland over de tiny handbag, dat ik in eerste instantie totaal niet serieus nam. Ja hoor, geintje zeker. Een handtas ter grootte van een lucifersdoosje, wat móet je ermee? Gewoon een gimmick voor een modeshow, meer niet.

Maar wel dus. Bij nader onderzoek blijkt het microtasje wel degelijk ‘een ding’ te zijn. De Mini Chiquita is een piepkleine uitvoering van de grote, succesvolle Chiquita-tas van Jacquemus  en was een instant hit tijdens de afgelopen Paris Fashion Week.

Ondanks de prijs van dik 400 euro en ondanks dat er eigenlijk niks in kan – een tampon óf een lippenstift, misschien een creditcard maar zeker geen telefoon – werden de licht-pathetische streetfashionmeisjes er alweer mee gespot en inmiddels zijn de meeste kleuren zelfs al uitverkocht. Goh.

Eén voordeel heeft zo’n klein tasje wel: je hoeft nooit te graven naar je sleutels, want die passen er niet in. En eerlijk gezegd zijn ze natuurlijk wel superschattig; als ik heel rijk was, kocht ik er wel eentje. Voor mijn Barbie.

Bron: Jacquemus

Boilersuit is back

Het was het meest onhandige kledingstuk ooit, maar toch had ik er zeker drie in de jaren zeventig, begin tachtig: de overall. Want Bowie droeg ze, Toyah en Adam Ant en ze waren niet alleen cool, maar ook edgy en stoer. En onhandig dus, want ga maar eens plassen in zo’n ding op die niet al te frisse plee’s in de poptempels van die tijd. Eerst je bovenstuk losritsen en je armen eruit, dat vasthouden en met je andere hand je pijpen opstropen tot boven je knie en dan boven de bril balanceren zonder dat er iets nat wordt – het was een hele kunst. En dan had je altijd nog die lolbroeken die in een onvermoed ogenblik je rits tot aan je kruis lostrokken. Stond je daar in je minibehaatje! Nou ja, toen kon ik het hebben…

Inmiddels is ie weer helemaal hot, al moeten we het nu een op zijn Engels boilersuit noemen (ja, overall is ook een Engels woord, maar daar betekent dat een tuinbroek). Nog steeds even onpraktisch, maar nog wel even cool, edgy en stoer. En in de zakken kan je alles kwijt wat niet in je micro bag kan – handig.

Plassen zal nog steeds geen makkie zijn, maar tegen de ritsentrekkers heb ik wel wat: gewoon een veiligheidsspeld aan de binnenkant van je rits. En daarna een stomp op zijn neus.

Boilersuit