Spring naar de content
bron: ANP

Don Arturo organiseert Rob Jetten’s grote uitzwaaidag

Mijn vrijdagpreek had eigenlijk over Project X Urk – dat voor vandaag gepland staat- moeten gaan maar ik vind dat niet gepast in het licht van het vreselijke nieuws uit Nieuw Zeeland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Ik kan hoogstens oproepen tot een wapenstilstand op Urk. Daarom roep ik in mijn hoedanigheid als hoogtezondominee: “begraaf die strijdbijl, Mo en Klaas. Bovendien zijn deze tribale spanningen fnuikend voor de nationale cocaïnehandel en jullie weten drommels goed: klant is koning!”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat ik de lezer niet wil onthouden, is mijn Domme Blondje van de Maand-verkiezing. En dat is niemand minder dan Elfie Tromp, met haar ordinaire rode Donald Trump-honkbalpetje. Kom er maar in meid!

Het is de laatste vrijdag voor de verkiezingen en ik was eigenlijk helemaal niet van plan om daar mijn kostbare woorden (1 euro per stuk) aan vuil te maken want het zal mij allemaal aan mijn reet roesten, in de zonovergoten Algarve. Maar goed: nood breekt wet.

Mijn schrijfbureau heeft talloze laatjes met onderwerpen voor de vrijdagpreek. Als ik echt geen onderwerp heb, begin ik gewoon over mijn vreselijke jeugd op de Veluwe te ouwehoeren. Ede is een soort droog Urk, met dezelfde genetische uitdagingen. Ik combineer dat dan met mijn diverse al dan niet overwonnen verslavingen en klaar is Klaas.

Ik moet mijn autobiografische nonsens wel een beetje spreiden want op een gegeven moment is de lezer klaar met mijn uitspattingen, al heb ik nog niet alles verklapt over mijn nocturnale kommersjele activiteiten rond de urinoirs in het Bois de Boulogne in Parijs, in de periode 1974-1975.

Ik heb even mijn themalaatjes uitgespit en een flinke draai aan de Rolodex gegeven en het onderwerp van mijn preek is heel verrassend toch de verkiezingen van komende woensdag geworden.

Ik was ooit getrouwd met Edith Mastenbroek, dat haar herinnering tot een zegen mag zijn. Zij werd gezien als een van de grootste talenten van de PvdA van de laatste decennia. Volgens Martin Bril zou ze de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden. Enfin.

Ik heb de PvdA van binnenuit kunnen observeren en dus ook de politieke machinaties en kuiperijen. Edith kreeg maar liefst 100.000 (honderdduizend) voorkeursstemmen bij de verkiezingen voor het EP in 2004. Ze had op de tweede plek van de PvdA-delegatie moeten komen, achter Max ‘Raspoetin’ van den Berg maar een of ander arbeideristisch tiep (shag, plakhaar, spijkerpak) dat al jaren in volstrekte anonimiteit door de catacomben van het Europees parlement slofte, eiste de tweede plek op ook al had alleen zijn ouwe moedertje op hem gestemd.

Edith werd dus derde in de delegatie, geheel tegen de ongeschreven PvdA-regel in dat de kieslijst om en om moet zijn: mannetje-vrouwtje-mannetje. Hoe ze dat tegenwoordig oplossen met personen van kleur, mohammedanen, sikhs en de 614 genders die recentelijk zijn ontdekt, weet ik niet.

Enfin, uit die periode ken ik Frans Timmermans. Als hij in Brussel geen mensen in het parlement lastig viel met zijn gekloof, zijn gelobby en gezever, zat hij de hele dag koffie te leuten in het Europees Parlement Propaganda Bureau in Den Haag. Daar kwam verder nooit iemand terwijl ze er allemaal gratis hebbedingetjes hebben, zoals ballonnen en kekke koffiemokken met de Europese vlag. Heel soms ging Frenske naar de Tweede Kamer want er waren toch maar liefst 15.000 Nederlanders + zijn ouwe moeder die op hem gestemd hadden. Noblesse oblige.

Uit die tijd stamt mijn politiek inzicht en vernuft. Ik moet daar schoorvoetend aan toevoegen dat mijn loopbaan als politiek verslaggever voor de Groene Amsterdammer op bijzonder pijnlijke wijze sneefde. Mijn gewaardeerd Groene Amsterdammer-collegaatje Mirjam de Rijk, heden ten dage bobo binnen de Duyvendak-GroenLinks-dynastie, moest het Binnenhof verslaan maar die kwam nooit opdagen. We noemden haar Kortjakje. Toen zei mijn hoofdredacteur Martin van Amerongen: valse neef, ga jij je maar eens lekker laten vollopen in Nieuwspoort en dan schrijf je alles op wat je hoort. Nou is er 1 regel in Nieuwspoort en die is: wat er in Nieuwspoort gebeurt, blijft in Nieuwspoort. Goed, mijn bliksemcarrière in politiek Den Haag duurde welgeteld één dag.

Ondanks alle tegenslag heb ik lange tijd overwogen om spindoctor te worden, zeg maar de Nederlandse James Carville.

Maar voor wie of wat? Ik heb heel veel brieven geschreven aan Marianne Thieme.  Ik vind haar een klassiek-mooie vrouw en is ze dus net als ik op wonderbaarlijke manier ontsnapt uit the shallow end of the gene pool van Ede. Jawel, wij zijn dorpsgenoten. Ik vul alle mogelijke stemwijzers in en steeds duikt de Partij voor Dieren als eerste op.  Het kan natuurlijk zijn dat ik de stemwijzer onbewust manipuleer. Zo vulde ik laatst uit verveling de stemwijzer van Groningen in en kreeg ik het advies om op Lokaal Limburg te stemmen, met de Partij voor de Belangen van de Nertsenfokkerij als goede tweede.

De lezer weet dat ik mij niet snel waag aan boude voorspellingen, ondanks mijn bijnaam De Profeet van Molenbeek. Maar ik denk dat D66 komende woensdag meer dan tien zetels gaat verliezen. Dat betreft geen gerommel uit mijn onderbuik maar een haarscherpe analyse van Roborob Jetten. Onze Nijmeegse Thunderbird was het laatste geintje van Alexander Pechtold. Die dacht, ik zal jullie krijgen en ik schenk jullie gewoon dit Paard van Troje. D66, c’est moi en zonder mij is er geen D66. Op naar de nul zetels!

En zo geschiedde want Roborob sloopt de partij op angstaanjagende effectieve en vooral snelle wijze. Vrijwel alle zetels die D66 woensdag verliest, gaan naar GroenLinks. Ik als gesjeesde en gemankeerde spindoctor denk dan: dan val je GroenLinks toch aan tijdens de verkiezingsstrijd? Maar nee, wat doet de onnozele sokpop van freule Ollongren en Vrouwe Kaag-Kak: hij gaat nog harder Thierry Baudet aanvallen! Wat is dat toch voor postmoderne leegheid, dat Roborobje denkt stemmen binnen te te harken met zo’n negatieve attitude (excusez le mot)?

Het ouwe trucje van Pechtold om stemmen binnen te halen door voortdurend Wilders aan te vallen, werkt allang niet meer. De totaal geflopte campagne van D66 kan de schoolboekjes van de studentjes politicologie in. Eerlijk gezegd vind ik het niet eens erg dat al die zetels naar GroenLinks gaan. Ik kan veel naars schrijven over GroenLinks maar ik weet wel waar ze voor staan. En idealisme en bevlogenheid is een zeldzaamheid vandaag de dag, kijk maar naar mij. Alles beter dan de weerzinwekkende banencarroussel die D66 is geworden. Wat zal dat genieten worden, de aftocht van Kaag-Kak, Ollongren en al die incompetente pluchevreters en jobhoppers. Ik zit er klaar voor woensdagavond, met een gezinsfles cola en een kruiwagen vol popcorn. Op naar de nul zetels, Roborob!

Onderwerpen