Spring naar de content
bron: Foto: Frank Ruiter

Amsterdamse priester komt uit de kast tijdens mis; vreest schorsing

Zijn ouders, vrienden en collega’s wisten het wel, maar publiekelijk sprak priester Pierre Valkering er weinig over. Tot zondag. Valkering (57), pastor van de Vredeskerk in Amsterdam, kwam tijdens de ochtendmis uit voor zijn seksuele geaardheid, op het altaar, voor zijn parochie – en niet geheel zonder risico. Valkering presenteerde namelijk eveneens een openhartig boek over zijn priesterleven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Het was een feestmis, met vlaaipunten, partyzoutjes en witte wijn. Pierre Valkering jubileerde. 25 jaar zit hij in het priesterambt, en in roze ornaat sprak hij zondagochtend zijn parochie toe in een afgeladen Vredeskerk. Zijn kerk. Hij sloot af met een serieuze boodschap, waarin hij ‘de grote roze olifant’ in de katholieke kerk benoemde: de homoseksuele ambtsdragers. Hij bekritiseerde de bijbehorende zwijgcultuur en verwees naar de ‘naargeestige meningen’ die sommige hardliners aan de rechterflank van de kerk erop nahouden. “Ik heb daar veel onder te lijden gehad,” biechtte Valkering op. “Want ja, ik heb ook mijn tinten gay.”

Daarop presenteerde hij zijn biografie, waarin hij de coming-out tegenover zijn ouders en zijn bezoeken aan gaysauna’s en darkrooms memoreert, en zijn pornoverslaving en spijker- en ribbroekenfetisj beschrijft. Valkering schrijft over ‘loodzware psychische druk’ en ‘grote eenzaamheid en angst’ waarin hij zich seksueel heeft moeten ontwikkelen. Het celibaat, dat hem en mede-geestelijken onder meer verplicht tot seksuele onthouding, noemt Valkering in zijn biografie overigens ‘geen kunstje’, ‘in de zin ‘van ‘mama, kijk eens wat ik goed op mijn handen kan staan’’.

Het eerste exemplaar reikte Valkering uit aan Boris Dittrich, die de parochie opriep om – figuurlijk – om Valkering heen te staan en hem te beschermen. In 2015 nog werd de Pools-Canadese priester Krzysztof Charamsa geschorst nadat hij uitkwam voor zijn relatie met een man. In zijn boek deelt Valkering een opvatting van Charamsa: “Zelfs als je onder de brug zou moeten eindigen, dan is dat altijd nog beter dan verder leven in huichelarij.”

Krzysztof Charamsa schatte dat de helft van de geestelijken in het Vaticaan homo is. Een schatting die in het niet viel bij de opzienbarende resultaten van een vijf jaar lang onderzoek van een Franse journalist. 70 tot 80 procent van de priesters in het Vaticaan zou heimelijk homoseksueel zijn en er een dubbelleven op nahouden, vol betaald jongensbezoek en liaisons met kamerdienaren. Een schril contrast met de houding die de r.k. kerk publiekelijk aanneemt tegenover homoseksualiteit. Het condoom wordt nog altijd verboden (ook in de strijd tegen aids) en de vorige paus noemde homoseksualiteit nog ‘een destructieve aanval op het plan van God’.

De bisschop van Haarlem-Amsterdam, Jos Punt, en diens aanstaande opvolger, hulpbisschop Jan Hendriks, hebben zondag beiden een exemplaar van de biografie ontvangen. Met zowel Punt als Hendriks botste Valkering in het verleden. Nadat hij in 2016 een bundel met uitvaarttoespraken voor aidsslachtoffers overhandigde aan de paus, kreeg hij te horen dat bisschop Punt ‘not amused’ was. En toen Valkering daaropvolgend een uitnodiging toezegde om mee te varen tijdens de Amsterdam Gay Pride, kreeg hij daartoe een verbod.

Tegenover gaykrant.nl stelt Valkering dat hij zich op glad ijs begeeft. “Het [boek] gaat in ruime mate over seks en het priesterschap en dat zijn, zeker in combinatie met elkaar, geweldige taboe-onderwerpen waarbij de seinen snel op rood springen en de alarmbellen gaan rinkelen. En toch… mijn intentie is goed en ik hoop echt dat ik erdoor kan bijdragen aan een kerk die voor iedereen reëler en leefbaarder wordt.”

Priester Valkering is vooralsnog één van de weinige Nederlandse homoseksuele priesters die publiekelijk uitkomt voor zijn voorkeur.

Update: in een schriftelijke reactie laat het bisdom Haarlem-Amsterdam maandagmiddag weten dat bisschop Punt het toegezonden exemplaar heeft ontvangen, en erdoor overvallen te zijn. Het bisdom schrijft: ‘Hij geeft nu publiekelijk onmiskenbaar aan dat hij zijn celibaatsbelofte niet heeft gehouden, en ook niet kan en wil houden. Meer nog dat hij zich ook andere seksuele vrijheden veroorlooft. Dit is voor de Rooms Katholieke Kerk met een waardige uitoefening van het priesterschap niet verenigbaar. (–) De bisschop waardeert het dat hij in zijn boek eerlijk zijn opvattingen en leefwijze bekendmaakt, maar kan niet anders dan van hem te vragen vanaf heden zijn priesterlijke taken voorlopig neer te leggen en een bezinningsperiode in te gaan. Over de invulling hiervan zal verder met hem gesproken worden.’

Ontkleed niet naakt staan is bij uitgeverij U2pi verkrijgbaar vanaf €10.