Halsema ondanks cocaïnegebruik gewoon naar VS
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en de Britse kandidaat-premier Michael Gove hebben één ding gemeen: zij hebben beiden ooit cocaïne gebruikt. De krant The Guardian vraagt zich daarom af of Gove wel geschikt is om premier te worden? Zo zou hij met zijn drugsverleden geen visum meer krijgen voor de VS. Maar: waarom mocht Femke Halsema onlangs dan wél naar New York? Ton F. van Dijk zocht het uit en stuitte op een leugentje om bestwil.
In Engeland is er stevige ophef over het drugsgebruik van kandidaat-premier Michael Gove. De conservatieve politicus en huidige minister van milieu moest onlangs publiekelijk toegeven dat hij 20 jaar geleden heeft geëxperimenteerd met cocaïne.
Een ‘misstap’ die hem als mogelijk toekomstig premier volgens de Britse krant The Guardian ernstig in verlegenheid kan brengen. Immers als eerste minister zal hij ook de Verenigde Staten willen bezoeken. Daar beschouwt men drugsgebruik in het verleden als een reden om bezoekers de toegang te weigeren. Kortom: kan Gove op basis van zijn cocaïnegebruik nog wel naar Amerika reizen, zo vraagt men zich af.
Abboneer op een lidmaadschap
Flinke korting op een digitaal jaarabonnement
Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)
Word abonneeKan Gove op basis van zijn cocaïnegebruik nog wel naar Amerika reizen, zo vraagt men zich af.
The Guardian schrijft daarover: “Het gênante vooruitzicht dat een toekomstige premier op het vliegveld zou worden teruggestuurd, door Gove op zondag als “dwaas” afgedaan, dreigde de campagne van de milieuminister om de conservatieve partij te leiden, te schaden.”
In The Guardian zegt gespecialiseerd advocate Melissa Chavin, dat het de ‘normale’ procedure is om in het geval van cocaïnegebruik in het verleden de Amerikaanse ambassade te benaderen, die een aanvrager dan naar een arts stuurt voor een beoordeling.
Advocate Chavin: “Als de aanvrager de dokter ervan kan overtuigen dat men 15 of 20 jaar niets heeft ingenomen, zal hij Amerika worden binnengelaten. De arts kan als alternatief een inreisverbod van zes of twaalf maanden opleggen.”
Hoe werkt dat precies? Wie naar de Verenigde Staten wil en in een bevriend land als het Verenigd Koninkrijk of Nederland woont, kan gebruik maken van een verkorte visum procedure.
In dat geval dient een zogenoemd ESTA-formulier te worden ingevuld. Daarin komt een beperkt aantal vragen voor, dat – wanneer ze alle met ‘nee’ kunnen worden beantwoord – leidt tot een positief visumbesluit voor het reizen naar de Verenigde Staten.
Op de officiële ESTA website lezen we dat daarbij ook nadrukkelijk geïnformeerd wordt naar drugsgebruik van de aanvrager in het verleden: “Heb je ooit een wet overtreden die verband houdt met het bezitten, gebruiken of verspreiden van illegale drugs?”
Heb je ooit een wet overtreden die verband houdt met het bezitten, gebruiken of verspreiden van illegale drugs?
In de toelichting op deze vraag lezen we;
“In tegenstelling tot andere vragen op het ESTA-formulier, is deze vraag heel duidelijk en bondig en eenvoudig te interpreteren, ongeacht waar een aanvrager woont of staatsburger is. In wezen moet elke ESTA-aanvrager die wetten heeft overtreden rond het verwerken, gebruiken of distribueren van illegale drugs “ja” antwoorden op deze vraag.
En zo waarschuwt men, wie vragen onjuist invult loopt het risico ‘permanent uit de Verenigde Staten te worden geweerd’.
Dat dit alles geen theorie is blijkt uit het feit dat de bekende Britse publiciste, Nigella Lawson, in 2014 geen toestemming kreeg om aan boord te gaan van een vlucht naar Los Angeles. Lawson had eerder tijdens een rechtszaak toegegeven cocaïne te hebben gebruikt.
Maar hoe zit het in dit verband met GroenLinks bestuurder Femke Halsema, die net als de Britse minister Gove in het verleden met cocaïne experimenteerde? Immers in april van dit jaar bracht de Amsterdamse burgemeester een officieel bezoek aan New York. Ook Halsema was verplicht de vraag over haar ‘drugsverleden’ naar waarheid te beantwoorden.
Ook Halsema was verplicht de vraag over haar ‘drugsverleden’ naar waarheid te beantwoorden.
Op Nu.nl lezen we over het interview dat Halsema aan studenten gaf over haar cocaïnegebruik: “Ze geeft heel eerlijk toe dat ze in haar studententijd hasj rookte en een keer cocaïne heeft geprobeerd. ‘Lekker en gevaarlijk’ zegt ze er over. ‘Met coke heb je het gevoel dat je ontzettend intelligent bent’.”
Maar heeft de Amsterdamse burgemeester haar experiment met cocaïne en hasj aan de Amerikaanse overheid gemeld, toen zij de vragen op het visumformulier beantwoordde in het kader van haar werkbezoek aan New York?
We vragen het aan haar woordvoerder, Sebastiaan Meijer. Die geeft na overleg met Femke Halsema schriftelijk het volgende antwoord: “Ze heeft ‘nee’ ingevuld.”
De woordvoerder bevestigt tevens dat de burgemeester geen gebruik kon maken van de verkorte ESTA-vragenlijst: “Daar kwam ze niet voor in aanmerking door haar bezoek aan Irak een paar jaar geleden. Haar visum is door de Amerikaanse ambassade verstrekt.”
De woordvoerder bevestigt dat de burgemeester overigens geen gebruik kon maken van de verkorte ESTA-vragenlijst; “Daar kwam ze niet voor in aanmerking door haar bezoek aan Irak een paar jaar geleden.
In het kader van de uitgebreide visumprocedure via de ambassade in Den Haag kreeg Femke Halsema de veel ‘ruimere’ vraag voorgelegd of zij ooit ‘drugsgebruiker’ was? Een vraag waarop Halsema naar eigen zeggen ontkennend heeft geantwoord, zo bevestigt haar woordvoerder.
Meijer zegt daarover namens Halsema: “De vraag gaat over een verleden van drugsgebruik of verslaving. Dat vindt ze iets anders dan een éénmalig probeersel tijdens haar studententijd.”
Een leugentje om bestwil dus, zo lijkt het, dat door veel Nederlanders, die ooit met drugs experimenteerden, zal worden begrepen.
In het Verenigd Koninkrijk ligt dat heel anders. Daar loopt het schandaal rond de ooit cocaïne snuivende Michael Gove intussen steeds hoger op. De Britse kandidaat premier – wiens kansen met het uur slinken als gevolg van de affaire – heeft inmiddels zelfs op CNN zijn diepe spijt betuigd: “Ik heb geluk gehad dat ik niet in de gevangenis terecht ben gekomen”, aldus Gove. En dat klopt, want in het Verenigd Koninkrijk is niet alleen het bezit, maar ook het gebruik van harddrugs strafbaar.