Spring naar de content
bron: Tjitske van Leeuwen

Roanne van Voorst: veganist met de botte bijl

Met Ooit aten we dieren heeft Roanne van Voorst een prikkelend pleidooi voor een veganistische toekomst afgeleverd, dat weinig ruimte laat voor twijfel. Het is alarmistisch van toon, maar niet zonder zelfspot.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Vegetarisme en veganisme, ooit zieltogende hobby’s voor bleke wereldverbeteraars, zijn aan een onstuitbare opmars bezig. Op borrels van de Amsterdamse gemeente wordt geen vlees meer geserveerd, er zijn tientallen vegan-festivals en -kerstmarkten, steeds meer vloggers, dj’s en influencers bekeren zich tot de vega-lifestyle. Ook de multinationals hebben het begrepen. Onlangs kocht Unilever De Vegetarische Slager, Ikea serveert veganistisch softijs en Danone nam de plantaardige pionier WhiteWave over.

Cultureel antropologe Roanne van Voorst, bekend van haar boeken over jonge allochtonen in Nederland en het leven in de sloppenwijken van Jakarta, is ervan overtuigd: er breken nieuwe tijden aan. “Of je nu vóór zo’n enorme verandering bent of tegen maakt eigenlijk niet uit – het gebeurt al, het is niet tegen te houden, we zitten er middenin,” schrijft ze in dit boek, waarin ze ‘de mythes van het carnisme’ wil doorprikken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap