Spring naar de content

Vergeet Amsterdam, ga naar Dordrecht, Urk en Buitenpost

Het Pieterpad, Wijk bij Duurstede, de Utrechtse Heuvelrug, Dordrecht, Schokland – in ons eigen land is zó waanzinnig veel te zien, dat je bijna gek moet zijn om naar verre oorden af te reizen. ‘Niet één land op de wereld heeft op zo’n bescheiden oppervlak zo’n diversiteit als Nederland.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Denkend aan Holland zien buitenlandse toeristen een mentale ansichtkaart met tulpen, molens en de Amsterdamse grachten. Ze bewegen zich in ondenkbare rijen oneindig traag langs die ‘highlights’, de platgetreden paden nog platter tredend. Die slibben dicht als vette aders, met nadelige gevolgen voor de bezoekervaring en het welbevinden van bewoners. 

De psychologie van de massatoerist leidt hem in de voetsporen van miljoenen voorgangers. Daar moet het te doen zijn, anders gingen er niet zoveel mensen heen. Bijna iedereen is zo. Naar Pisa gaan en de scheve toren missen is geen verhaal waarmee je thuis kunt komen. China bezoeken maar niet de Muur zien idem. Het fotoboek van Egypte kan niet zonder piramides, zonder Falls is Niagara een rare bestemming. Iedereen doet wat iedereen doet, omdat iedereen het doet. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap