Spring naar de content
bron: ANP

De terugkeer van het Grote Verhaal

Terwijl het populisme over z’n hoogtepunt heen lijkt en premier Rutte politiek kan uitbuiken, krijgt het midden alle tijd om zich te herpakken. En waarom niet met een mooi verhaal, een visie of een vergezicht? Over ‘Groningen’ bijvoorbeeld, het klimaat of over de wenselijkheid van een eigen Europees leger.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Mark Rutte heeft woord gehouden. Geen vertrek naar Brussel, zoals tout la journaille volhield, dit blad incluis, maar hij blijft in Nederland om zijn karwei af te maken. Na het binnenhalen van het pensioen- en klimaatakkoord, met al z’n onvolkomenheden, kunnen hij en de VVD tot de volgende verkiezingen van 2021 politiek uitbuiken. In het besef zelfs dat Rutte IV een reële optie begint te worden, betekent dat voor Binnenhof-watchers weinig anders dan dat een bloedsaaie periode aanbreekt. Of ligt er nog ergens een bananenschil verborgen? Is er überhaupt nog iemand die Rutte kan stoppen? 

Wat dat laatste betreft, gaat het met Ruttes voornaamste opponent Thierry Baudet na diens verkiezingsoverwinning van afgelopen maart slecht. Voorlopig dieptepunt is het gedoe rond Forum voor Democratie-senator Henk Otten. Er lijkt meer aan de hand dan ruzie, een fenomeen dat toch al kleeft aan rechts- en links-populistische partijen, in Nederland en daarbuiten. Zou het populisme op z’n retour zijn? Met uitzondering van Baudet in Nederland en Salvini in Italië vielen bij de laatste Europese verkiezingen de resultaten voor de populistische partijen toch tegen (Le Pen in Frankrijk, de AfD in Duitsland, de populisten in Griekenland). Het zou mij niet verbazen als ook die Nederlandse proteststemmer uiteindelijk genoeg heeft van zijn plagerige, rebelse uitstapjes naar de flanken, en mettertijd gewoon weer terugkeert naar de PvdA, de VVD of het CDA. Waar hij per slot van rekening vandaan komt. Van die oude, vertrouwde partijen weet hij tenminste dat die als het er werkelijk op aankomt, de kennis, kunde en vooral de juiste mensen in huis hebben om de zaken op te lossen dan wel te herschikken of aan te passen. Dat laatste overigens dankzij de uitstapjes van die trouwe aanhang naar de flanken, want de gevestigde partijen hebben de door hen geuite ontevreden signalen heel wel begrepen. Kijk naar hoe het midden zich de kritiek op de al te vrije marktwerking in de zorg gaandeweg heeft aangetrokken, en een reëler, gematigder koers is gaan varen. Of neem het immigratie- en integratiedossier, zelfde ontwikkeling.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen