Spring naar de content
bron: Johan Kleinjan

Sapjes, sporten, presteren: wordt er nog wel geleefd?

De nieuwe geboden voor de 55-plusser zijn: niet roken, niet drinken en liefst elke dag naar de sportschool, om lichamelijke slijtage te bestrijden. Maar hoe moet je ermee omgaan als de onvermijdelijke klap van een chronische ziekte vroeg of laat toch volgt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Emma Brunt

Van zieke mensen wordt over het algemeen verwacht dat ze ook weer beter worden, of daar in ieder geval hun best voor doen, en als dat niet gebeurt ontstaat er een probleem voor alle betrokkenen. Ziek worden is meestal een verhaal dat zich lineair ontwikkelt, met een begin, een midden en een eind. En of dat eind nu een tranentrekker is, omdat de patiënt het niet redt en overlijdt, of dat er sprake is van een gevoelig happy end in Hollywoodstijl, met een orkestbak vol violen op de achtergrond, in beide gevallen slaan we het boek dicht of verlaten de bioscoop met het bevredigende gevoel dat het verhaal naar behoren ‘afgerond’ is. Maar er is nog een derde optie denkbaar, en dat is dat de ziekte chronisch blijkt te zijn en dat de patiënt voor onbepaalde tijd heel veel zorg en medeleven zal behoeven: een situatie waarvan het einde niet in zicht is en die ieders geduld en zenuwen flink op de proef zal stellen.

Annie M.G. Schmidt vertelde me eens in een interview dat ze de loodzware depressies van haar man op het einde van zijn leven nauwelijks meer verdroeg. Ze had het gevoel dat zijn ziekte alle energie en levenslust uit haar wegzoog, zodat ze in zekere zin opgelucht was toen hij er ten slotte voor koos om er – met behulp van een medisch verantwoorde, dodelijke cocktail – een eind aan te maken. In haar biografie Anna heeft Annejet van der Zijl niet zonder wrange humor beschreven hoe paniekerig dat verliep, ondanks alle liefde en goede voorzorgsmaatregelen van de omstanders. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen