Spring naar de content
bron: Filmdepot

‘Doctor Sleep’ is slaapverwekkend aftreksel van ‘The Shining’

Doctor Sleep, een vervolg op cultklassieker The Shining, is pijnlijk middelmatig. “Een doorsnee film waar elke visie ontbreekt”, vindt filmrecensent Nico van den Berg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico van den Berg

Er zijn weinig dingen zo onomstreden als de klassiekerstatus van The Shining, de horrorfilm van Stanley Kubrick. Jack Nicholson die met een bijl een deur probeert in te rammen terwijl hij roept: “Here’s Johnny!”, de kleuter Danny met zijn driewieler fietsend door de eindeloze gangen van het Overlook Hotel, de typemachine waar Jack eindeloos “All work and no play makes Jack a dull boy” op tikt; het zijn geliefde iconen uit de filmgeschiedenis. Alleen schrijver Stephen King, die het boek schreef waar de film op was gebaseerd, heeft de film altijd gehaat. King miste de warmte en menselijkheid die hij naar eigen zeggen wel in het boek had gestopt. Toegegeven, The Shining is geen zoetsappig liefdesverhaaltje. Tussen King en Kubrick is het nooit meer goedgekomen.

Fans hielden hun hart vast.

Deze week gaat in de bioscoop Doctor Sleep draaien, de verfilming van Stephen Kings vervolg op The Shining. Fans hielden hun hart vast. Sinds de film in 1980 met lauwe kritieken in première ging, heeft de film een ongekende cultstatus bereikt. De echte filmliefhebber nam de mening van Stephen King al lang niet meer serieus.

En nu King ook zijn mening over de verfilming van ‘zijn’ Doctor Sleep heeft gegeven, kan de horrorschrijver definitief worden bijgezet in de kast van te negeren persoonlijkheden. Via Twitter liet hij weten zeer tevreden met de film te zijn.

Als iemand een film die een vervolg moet zijn op het duistere en psychopathische The Shining vergelijkt met een makkelijk weg te kijken suikertaart als The Shawshank Redemption – overigens een prima film verder – dan weet je dat je op je hoede moet zijn. Het vervelende is dat ik King hier helemaal gelijk in moet geven. In elk geval voor een deel. Want inderdaad, Doctor Sleep is een film die nergens verrast en waarvan je op zijn best kunt zeggen dat hij vakkundig in elkaar zit, net als The Shawshank Redemption. Maar liefhebbers van The Shining moeten zich met deze tweet van King flink beledigd voelen. Je voelt je niet ondergedompeld, maar vooral bekocht.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Juist omdat er zoveel directe verwijzingen naar The Shining in zitten, graaft de film zijn eigen graf.

Doctor Sleep gaat verder waar The Shining ophield. Het Overlook Hotel is al jaren volledig afgesloten, en de kleine Danny (van de driewieler) is inmiddels een volwassen man geworden met nog altijd telepathische gaven. Danny (met een flinke baard gespeeld door Ewan McGregor) komt in contact met een jong meisje met de naam Abra (zeer woordspelerig afgeleid van de toverspreuk abracadabra). Abra wordt achternagezeten door een occulte groep die The True Knot heet, met als aanvoerder Rose the Hat (gespeeld door Rebecca Ferguson). Ze leiden een moordlustig bestaan, omdat ze leven op de laatste levensadem van hun slachtoffers. Terwijl Danny worstelt met zijn drankprobleem (zo vader zo zoon) en de moorddadige sekte steeds machtiger wordt, verplaatst de actie zich langzaam weer naar het verlaten Overlook Hotel. En tussendoor zien we ook nog wat nagespeelde flashback scènes uit The Shining zelf.

Het grote probleem met Doctor Sleep is dat het een middelmatige en doorsnee film is geworden. Op zich niets mis mee, er worden jaarlijks bakken van dit soort films over ons heen gestort. Het is een bij vlagen vermakelijke horrorfilm waar je tijdens het kijken alle genre-clichés voorbij ziet komen. Maar juist omdat er zoveel directe verwijzingen naar The Shining in zitten, graaft de film gedurende de veel te lange speelduur van twee en een half uur zijn eigen graf.

Doctor Sleep is degelijk gemaakte middelmaat van een filmmaker (Mike Flanagan) die geen enkele visie uitstraalt. En misschien is dat nog wel het meest pijnlijke. “All work and no play makes Doctor Sleep a dull film”. Laat dit Flanagan voor straf maar een paar honderd keer op een oude typemachine tikken.

Doctor Sleep draait vanaf 7 november overal in de bioscoop.