Spring naar de content
bron: Samuel van Leeuwen

Ionica Smeets: ‘Als je niet kunt rekenen, word je heel de tijd belazerd’

Ze is hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit van Leiden en u kent haar van haar columns in de Volkskrant: Ionica Smeets, warm pleitbezorger van Het Getal. Ze wijdde er een boek aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Layla Deibert

Bij aankomst op de universiteit wacht Ionica uw interviewer op bij de afdeling wetenschapscommunicatie. “Wil je koffie?” vraagt ze als we de vergaderplek van haar afdeling betreden. Wanneer we vragen om thee, zien we een goedkeurende blik in Ionica’s ogen. Ionica zelf is een theedrinker, waarmee ze zichzelf naar eigen zeggen diskwalificeert als wiskundige volgens de gevleugelde uitspraak ‘a mathematician is a machine for turning coffee into theorems’.

Vanwaar uw interesse in getallen?
“Ik weet niet… Ik merkte in mijn omgeving dat ik eerder aandacht had voor getallen dan anderen. Als je om je heen kijkt zijn er eigenlijk zoveel dingen waarin een getal een rol speelt; het duurt meestal maar een paar minuten voordat je iets met een getal tegenkomt. Ik vind het heel interessant om te zien dat veel mensen er soms niet zo over nadenken, en bij x miljoen iets hebben van: het zal wel. Terwijl ik denk: zoveel miljoen? Klopt dat wel? Moet dat niet honderdduizend zijn? Hoe zit dat dan? Natuurlijk heeft het er domweg ook wel mee te maken dat ik als wiskundige ben opgeleid.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap