Spring naar de content

Stelling: ‘Goede voornemens zijn zinloos’

Vierduizend jaar geleden maakten de Babyloniërs al goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ze beloofden hun goden om geleende objecten terug te geven en hun schulden af te betalen. Tegenwoordig streven we meer naar zelfverbetering, bijvoorbeeld door af te vallen of minder te stressen. We starten het jaar ijverig, maar verreweg de meeste goede voornemens blijken moeilijk vol te houden en stranden algauw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sharon Stork
Thijs Launspach, psycholoog en deskundige in keuzestress en drukte

JA

Sportscholen lopen meestal na een maand alweer leeg. Hoe komt dat?
“Fitnesscentra halen vaak de hoogste omzet in januari, maar dit soort abonnementen zijn vaak voorbestemd om te sneuvelen. De eerste weken is de beloning van het sporten het grootst, maar hoe normaler het wordt, hoe moeilijker het wordt om je in te blijven zetten. Dan kun je het jezelf makkelijker maken door bijvoorbeeld van tevoren je sportkleding klaar te leggen. Wat ook meetelt, is de nood van de situatie. Als de dokter tegen je zegt dat je dertig kilo moet afvallen, is dit een stuk dringender dan een paar kilo willen verliezen omdat je tijdens de kerst niet op de calorieën hebt gelet.”

Is het na vierduizend jaar niet eens tijd om te stoppen met goede voornemens?
“Het is wel een mooie manier om jezelf af te vragen hoe je een beter mens kunt worden, maar goede voornemens zijn vaak heel vaag geformuleerd. Maak je doel concreet en stel jezelf een deadline. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik wil voor maart vijf kilo afvallen.’ Dat is meetbaar. Ga er wel van uit dat gewoonten zoals roken en snoepen moeilijk af te leren zijn.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap