Spring naar de content
bron: ANP

Dijkhoff: When the Dutch see a wall they accelerate

Klaas Dijkhoff reed deze week met hoge snelheid richting een muur. In plaats van af te remmen, vroeg hij de chauffeur van zijn Tesla echter gas te geven. Gevolg: de kroonprins van Rutte veranderde van een wonderkind in een total loss. Dijkhoff zag af van al z’n extraatjes. Het enige ‘voordeeltje’ dat hem nog rest lijkt de korting op zijn maatpakken van Michael & Giso, zo meent Ton F. van Dijk. En ook nu weet Dijkhoff niet om welk bedrag het gaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ton F. van Dijk

Een van de mooiste uitspraken die ik ooit hoorde over Nederlandse politici was van een Britse diplomaat in Brussel: “When the Dutch see a wall they accelerate”, zei hij met een typisch gevoel voor understatement.

Het is een uitspraak met een min of meer universele toepassing op de gedragingen van Nederlandse politici. In de buitenlandse politiek leidt dit niet zelden tot Nederlandse kandidaten voor belangrijke functies, die het nét niet worden. En daar doelde de diplomaat dan ook op.

Als het erop aankomt zijn onze politici te direct, te eigenwijs en te overtuigd van het eigen gelijk. Het is een eigenschap die ons allen treft. In dit calvinistische landje lijken we nét iets te vaak te denken dat we het epicentrum van de wereld vormen.

Ik denk aan Frans Timmermans en ook aan Ruud Lubbers.

Het verklaart misschien tevens waarom de tweede man van de VVD, Klaas Dijkhoff, er niet in slaagt om ons te overtuigen van zijn verkeerde keuzes met betrekking tot z’n persoonlijke vermogensvorming op kosten van de belastingbetaler. 

Dijkhoff verzuimde aan te voelen dat het niet echt slim was om én de keuze te maken voor het voorzitterschap van de grootste fractie in de Tweede Kamer én aanspraak te maken op 37.000 euro per jaar wachtgeld.

Op dit geld heeft hij recht omdat hij staatssecretaris is geweest. En daarna nog vier weken minister. Alleen die paar fantastische weken op Defensie leverden de liberale kroonprins al zo’n 10.000 euro wachtgeld op. 

Alleen die paar fantastische weken op Defensie leverden de liberale kroonprins al zo’n 10.000 euro wachtgeld op. 

Intussen kwam de muur – waarover de Britse diplomaat zo eloquent sprak – steeds dichterbij. En zoals het hoort gaf Dijkhoff nog een beetje extra gas.

De opvallend geklede liberaal repte van ‘uitgesteld loon’ en sprak van een ‘arbeidsvoorwaardenpakket waar dit nu eenmaal bij hoort’. Klaas was in feite het slachtoffer van een riante regeling. Niet meer en niet minder.

Met duizelingwekkende snelheid reed de Tesla die hij van de VVD-fractie kreeg nu richting de muur. Dijkhoff vroeg zijn chauffeur er nog een schepje bovenop te doen en de accu maximaal te testen.

Toen bleek dat de toekomstige VVD-premier niet alleen kon beschikken over een ‘auto van de zaak’, maar ook 4900 per jaar kreeg voor vervoerskosten in het binnenland, kon Dijkhoff de muur bijna ruiken, zo dichtbij was deze nu.

En weer besloot Dijkhoff te versnellen: “When the Dutch see a wall they accelerate”.

Dijkhoff liet weten een ‘stomme’ fout gemaakt te hebben. Hij had verzuimd zijn loonstrookje te controleren. Bam! De kroonprins was in de muur geknald.

Dijkhoff liet weten een ‘stomme’ fout gemaakt te hebben. Hij had verzuimd zijn loonstrookje te controleren.

Want zijn kiezers kennen het belang van hun loonstrookje en de immense zorgen die er mee gepaard gaan. De waarde van ruim 400 euro per maand zal hen nooit ontgaan. Voor velen vormt het bedrag dat Dijkhoff ‘over het hoofd zag’, de netto besteedbare opbrengst van een maand hard werken, waarmee de rekeningen al lang niet meer kunnen worden betaald.

En opnieuw keek Klaas vol bravoure in de camera’s en speelde hij de onschuld zelve. Hij deed dat zoals altijd goed gekleed in een maatpak van zijn ‘private tailors’ Michael & Giso.

Het onvermijdelijke giletje zat net iets te strak om de buik van het politieke wonderkind dat ‘overnight’ als gevolg van de meedogenloze muur was veranderd in een total loss. 

Van zijn wachtgeld ziet hij voortaan af, de ten onrechte ontvangen 4900 euro per jaar stort hij terug. Het lijkt gedaan met de glamour van de VVD’er die altijd snoeihard is voor anderen, dus waarom niet voor zichzelf?

Ik denk in het bijzonder aan uitkeringsgerechtigden, die zich onder alle omstandigheden aan de VVD-regels moeten conformeren, maar ook aan de oud-VVD Kamerleden Han ten Broeke en Wybren van Haga, die het veld moesten ruimen, onder meer omdat zij zich niet aan Dijkhoffs normen hielden. 

Alles wat er nog aan persoonlijke voordeeltjes over is voor de kroonpins van weleer, lijkt nu de korting die hij krijgt van de kleermakers van Michael & Giso. Hoeveel precies? Dat weet Dijkhoff niet, zo vermeldt hij in het register van de Tweede Kamer (‘waarde onbekend’).

Want net zoals Klaas niet weet wat er op zijn loonstrookje staat, heeft hij ook geen idee hoeveel een maatpak met giletje kost en wat hij daar vervolgens als prominent VVD-politicus daadwerkelijk voor moet betalen. Dat de kleermakers dankbaar gebruik maken van Klaas als uithangbord, maakt daarbij niet uit.

Foto: Michael & Giso

Want net zoals Klaas niet weet wat er op zijn loonstrookje staat, heeft hij ook geen idee hoeveel een maatpak met giletje kost.

Achter de muur, in de buurt van de kloof, die nu goed zichtbaar is, klinkt opeens een stem. Wat zeg je, VVD-woordvoerder Kees Berghuis?

Je informeert naar de korting die Klaas krijgt op zijn pakken. Een maatpak heeft bij deze winkel geen vaste prijs. Dit verschilt per gekozen stof. Dijkhoff stelt samen met de winkel een pak samen, de winkel vertelt wat het kost en Dijkhoff betaalt dat bedrag. Het is aannemelijk dat hij als vaste klant korting krijgt. Daarom heeft Dijkhoff dat aannemelijke voordeel zekerheidshalve – zonder waarde want die is onbekend – laten opnemen in het register.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De Britse diplomaat had volkomen gelijk. I rest my case.