Spring naar de content
bron: ANP

CDA-ideoloog Hans Hillen: ‘Het Nieuwe Testament is het recept voor een gelukkige samenleving’

Boze boeren, brandende wijken, graaiende politici, een blunderende Belastingdienst. Wat is er loos met het land? CDA-ideoloog Hans Hillen (72) – die onder meer journalist, Kamerlid en minister van Defensie was – is somber over het Nederland van nu. Maar hij ziet ook mogelijkheden voor een glorieuze toekomst. ‘We zitten in een instabiele fase die nog tientallen jaren kan aanhouden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

In zijn klimaat-essay dat afgelopen winter in Elsevier Weekblad verscheen, stelt Hans Hillen dat Nederlanders ooit met succes de strijd aanbonden tegen het water en het gebrek aan grond. Die ingesleten daadkracht en voortvarendheid, Hollands Glorie zeg maar, zijn nu harder nodig dan ooit. Maar we zeveren oeverloos en ‘vrijwel elk initiatief wordt zo lang van alle kanten bekeken dat het niet meer hoeft’. Is, vraagt Hillen zich af, de nieuwe generatie van politici en bestuurders in staat de vechtlust, de vastberadenheid en het doorzettingsvermogen van Nederland door de eeuwen heen over te nemen? Willen wij nog steeds worstelen om boven te komen? Of laten wij ons allemaal willoos en krachteloos afvoeren naar het afvoerputje van de geschiedenis?

Hillen uit zijn grote twijfels. De vraag die in het essay onbeantwoord blijft, is hoe het zover heeft kunnen komen dat we ten aanzien van klimaat- en andere maatregelen in de huidige tijd zo passief, zo in onszelf gekeerd en zo slap zijn. Hans Hillen is van huis uit socioloog, dus de huidige tijden moeten interessant voor hem zijn. “Zeker,” beaamt hij in het roemruchte omroepcafé de Jonge Haan te Hilversum, “want ik ben ook een idealist die graag zou zien dat in de samenleving weer meer organisatie komt. Zoals het nu gaat, is het slecht en schadelijk. En zelfs niet zonder gevaar.” Overigens wil hij benadrukken dat het niet zozeer om bestuurlijke slapte gaat als wel om stuurloosheid. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap