Spring naar de content

‘FVD moet duidelijk maken dat rechts-extremistische taal niet wordt geduld’

Wederom is de jongerenbeweging van Forum voor Democratie (JFVD) in opspraak vanwege leden die extreme uitingen bezigen, zo onthulde Ton F. van Dijk gisteren op deze site. De screenshots van de appjes laten weinig aan de verbeelding over: aanmoediging van nationaalsocialisme, complottheorieën en verheerlijking van terrorisme.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thom Edinger

“Een scenario waar ik kippenvel van krijg,” aldus Alphons de Vries van CIDI Jongerenorganisatie (CIJO), de jongerenorganisatie van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI). “Als dit soort uitspraken zich blijven herhalen gaan mensen dit geloven en ik denk dat je als partij daar niet verantwoordelijk voor moet willen zijn.” Cyriel Triesscheijn van anti-discriminatiebureau Radar had gehoopt dat dit soort uitingen verleden tijd waren. “Het doet mij denken aan de CentrumDemocraten van Janmaat in de jaren 80. Antisemitisme en connecties met nazi’s hebben was toen een absolute grens. Het is toch te hopen dat die grens er nog steeds is.” Tegelijkertijd lijkt Triesscheijn niet heel erg verrast. “Mij is al eens eerder ter ore gekomen dat er op een app met JFVD-leden in Rotterdam nationaalsocialistisch jargon werd gebezigd.” Het Centraal Joods Overleg (CJO) noemt bij monde van voorzitter Eddo Verdoner het ‘erg verontrustend’ wat er in de groep rondgaat en hoe de partij erop reageert. “Er moet gewoon ingegrepen worden.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

Dat de jongerenbeweging royement van de vijftien leden bij voorbaat uitsluit is voor De Vries onbegrijpelijk. “Alsof ze het spoor bijster zijn en geen schoon schip kunnen maken.” Volgens hem is er sprake van een verrotte tak binnen de jongerenafdeling die ze zo snel mogelijk dienen weg te snijden. “Dit valt voor mij onder extremistisch rechts. Bijna 75 jaar na de bevrijding moet daar geen bewegingsvrijheid voor zijn en dat laten ze nu wel toe.” Ook Triesscheijn is van mening dat er een morele grens is wanneer het over dit soort zaken gaat. Dat het gaat om ‘niet-officiële app-groepen’, zoals JFVD vermeldt, maakt niet uit. “Het is en blijft dezelfde persoon die dit heeft gezegd. Er gelden geen andere ethische of morele principes in een persoonlijke context als het over dit soort zaken gaat.” Verdoner: “Als je geen grens trekt bij antisemitisme en racisme, creëer je een verblijfplaats voor mensen met dit soort gedachtegoed. Dan ben je nalatig. Grof nalatig. Als je mensen niet remt, creëer je het idee dat het oké is.”

Moederpartij FVD heeft op Twitter laten weten zorgvuldig onderzoek te doen naar uitingen binnen de jongerenbeweging en sluit bij ernstige gevallen royement niet uit. Ton F. van Dijk meldde al dat er inmiddels een van de betrokken JFVD-leden uit zijn functie is gezet. De reactie van Lennart van der Linden van het dagelijks bestuur van FVD dat de partij ‘walgt van de uitspraken, maar geen gedachtepolitie wil zijn voor mensen die dingen privé doen’, noemt Triesscheijn volstrekt bespottelijk. “Dat slaat helemaal nergens op. Als je hiermee gaat marchanderen gooi je per definitie je principes te grabbel. Je kunt hier geen compromissen sluiten. Ik geloof heus dat Baudet en Hiddema niets met nazi’s te maken willen hebben, dus dan dien je ook op te treden tegen mensen die zich nazistisch uitlaten in je kringen.”

Ook Verdoner vindt dat de partij ervoor moet waken dit onbestraft te laten. “De partij moet duidelijk maken, ook naar binnen toe, dat dit soort taal niet wordt geduld en niet in overeenstemming is met de partij. Door dit niet te bestraffen, loop je het risico een achterban te creëren die denkt dat dit soort gedachtegoed wel geoorloofd is, dat is gevaarlijk.” De Vries noemt Van der Linden’s reactie de meest zorgwekkendste. “Een laffe houding van FVD. Het gaat hier over de normen en waarden die wij in Nederland willen handhaven. Je kan niet zomaar alles op vrijheid van meningsuiting gooien. Dat is een zwakke uiting van autoriteit.” Het sterkt hem ook in de vrees dat dit slechts het topje van de ijsberg is. “Ongepaste grappen kunnen voorbijkomen, maar dit is een patroon van antisemitisme, homofobie en verheerlijking van terroristen. Een heel ander kaliber en iets waar wij ons als CIJO ontzettend zorgen over maken.”

Word lid van HP/De Tijd