Spring naar de content
bron: anp

‘De rechtsstaat is in het geding, mede door het beleid van de overheid’

'Lachwekkend', 'Halvegaren uitrusten met wapens', 'Veredelde parkeerwachters'. Het regent oordelen over de vraag of de Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) met een wapenstok en een busje pepperspray moet worden uitgerust. "Bittere noodzaak", volgens VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius. "Een stoplap om het uitkleden van de politie mee te bedekken", zo luidt het verdict van oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting. Beiden reageren op de stelling: Boa's moeten bewapend worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thom Edinger

JA,

zegt Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Tweede Kamerlid van de VVD met in haar portefeuille Justitie & Veiligheid.

Dilan Yesilgoz-Zegerius
Foto: ANP

U was nogal fel in de Kamer afgelopen week: bewapen die boa’s nu eindelijk eens! Grapperhaus en ook de politie zelf zijn terughoudend en willen het geweldsmonopolie niet uitbreiden.
"Als iedereen met zijn poten van agenten, handhavers en andere hulpverleners af zou blijven, zou dit alles niet eens nodig zijn. Handhavende boa’s mogen nu in uitzonderingsgevallen al worden uitgerust met een pepperspray en een wapenstok. In sommige gevallen zelfs een vuurwapen, helaas niet voor niets. Boa’s worden tegenwoordig steeds vaker afgestuurd op situaties waar ze te maken kunnen krijgen met geweld. Dan kun je niet simpelweg zeggen: 'Succes ermee! Waag je veiligheid en gezondheid maar voor ons'. Het is ook onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat zij zich kunnen verdedigen als dat nodig is."

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap