Spring naar de content
bron: Phil Nijhuis

Wopke Hoekstra: ‘Je moet mensen geen sprookjes verkopen’

Lijsttrekker van het CDA wordt hij dan niet, maar van alle ministers beleeft de 44-jarige Wopke Hoekstra als ’s lands schatkistbewaarder thans waarschijnlijk de boeiendste tijden. Immers, de coronacrisis is behalve een gezondheids- vooral ook een financieel-economische crisis die haar weerga niet kent. ‘Ik ben een politieke alleseter, vind veel onderwerpen zeer boeiend.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is dt728x90f.jpg

Het interviewverzoek werd tamelijk snel gehonoreerd, terwijl wij dachten dat Hoekstra veel te krap in de tijd zou zitten. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit, zelfs nu niet, en voordat we het weten, zitten we bij de minister aan tafel op zijn departement van Financiën. We spreken elkaar aan bij de voornaam, wat ondanks het leeftijdsverschil van achttien jaar geen bevreemding hoeft te wekken, en tutoyeren elkaar eveneens. Tegenover me zit een opmerkelijk fris ogende, goedlachse minister wiens werkdagen dezer dagen toch lang en afmattend moeten zijn.

“Om zes uur, half zeven gaat bij ons thuis de wekker,” vertelt Hoekstra, behalve minister ook echtgenoot en vader van vier jonge kinderen. “Dan is het ontbijten en kinderen naar school brengen, als het even kan. Als kinderen van ouders met vitale beroepen moesten zij wel naar school. De oudste verzuchtte eens: ‘Lekker dan, de meeste kinderen kunnen thuisblijven, maar wij moeten naar school.’ Pech, inderdaad. Maar ook buiten deze periode hechtte ik er altijd aan hen twee keer per week naar school te brengen, want ’s avonds ben ik er eigenlijk nooit. Doordeweeks ben ik ’s avonds meestal pas tussen tien en één uur thuis.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap