Spring naar de content
bron: shutterstock

Van insuline kun je doodziek worden

Insuline is een hormoon dat onze bloedsuikerspiegel regelt. Het wordt gebruikt als medicijn tegen diabetes. Minder bekend is dat insuline tegelijkertijd een krachtige dikmaker is en een onderschatte oorzaak van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker. Een andere behandeling van diabetes type 2 is dus aan te raden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

Diabetes type 1 is een heel vervelende ziekte. Door nog onbekende oorzaken produceert de alvleesklier hierbij te weinig insuline, waardoor de uit de voeding opgenomen glucose de cellen niet in kan. Deze patiënten verliezen snel veel gewicht, hoeveel ze ook eten. De ziekte was dodelijk, totdat men in 1920 erin slaagde insuline te isoleren uit de alvleesklier van honden. Het effect van de toediening van insuline op de vaak uitgemergelde patiënten was niet minder dan sensationeel. Met regelmatige injecties en een aangepast dieet nam het gewicht van de diabetici onmiddellijk toe en konden ze voortaan een betrekkelijk normaal leven lijden.

Diabetes type 1 komt nog steeds voor, maar is ondertussen ingehaald door een ander type, dat tot voor kort ouderdoms-diabetes heette. Tegenwoordig wordt het diabetes type 2 genoemd. Hierbij is er geen sprake van het falen van de alvleesklier. Integendeel, de alvleesklier produceert juist enorme hoeveelheden insuline. Die zijn echter niet meer effectief genoeg om glucose vanuit het bloed in de cellen te krijgen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap