Spring naar de content
bron: Dirk-Jan van Dijk/Lumen

Floortje Dessing: ‘Dat reizen is wie ik bén’

Binnenkort wordt Floortje Dessing vijftig. Al een kwarteeuw reist zij voor de televisie naar de verste uithoeken van de aarde, meest recentelijk voor Floortje naar het einde van de wereld (NPO 1). Minder bekend is dat ze ook dol is op Nederland, zoals bleek uit Floortje blijft hier, ten tijde van corona, en de Drentse camping die ze begon. ‘We moeten een balans zien te vinden tussen lokaal en globaal. Dat is heel erg moeilijk.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is dt728x90f.jpg

“Dat reizen,” zegt Floortje Dessing, “dat is wie ik ben. Ik ben een ouwe zwerver, ik ben iemand die het liefst uit z’n kofferbak leeft.” Die reisprogramma’s maken: heerlijk, fantastisch om de verhalen te vertellen van bijzondere mensen die in bijzondere omstandigheden leven. Maar het hele circus eromheen kan haar gestolen worden. 

Vaste onderdelen van dat circus zijn interviews als dit, met altijd dezelfde vragen: hoe ze haar ontelbare airmiles kan rijmen met haar duurzaamheidsactivisme, wat ze eigenlijk zoekt aan het einde van de wereld. Dichter bij huis is zeker niet goed genoeg? Dat vragen naar de bekende weg: niks aan. Dessing is van de onbekende wegen, van buiten de platgetreden paden. Van de wereld proberen te begrijpen, stap voor stap, al kom je er nooit. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap