Spring naar de content
bron: anp

Waarom het beter is om de universiteiten dit studiejaar gesloten te houden

Vanuit zijn woonplaats Genua beschouwt Ilja Leonard Pfeijffer wekelijks een onderwerp dat het Nederlandse nieuws beheerst. Deze week schrijft hij over het nadeel van online-colleges: "Tijdens de online-colleges zaten studenten soms huilend achter hun scherm. De eenzaamheid kan aangrijpend zijn."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Gisteren mocht ik voor mijn Italiaanse uitgever Nutrimenti live op Facebook een presentatie geven van mijn roman Grand Hotel Europa. Het moest een half uur duren en het publiek kon vragen stellen. Dit soort presentaties van hetzelfde boek heb ik vele tientallen keren gegeven in zaaltjes in Nederland en België. Ik draai mijn hand er niet meer voor om, zullen we maar zeggen. Sterker nog, mijn chauffeuse Patricia heeft het inmiddels al zo vaak gehoord dat zij het ook zou kunnen. Maar toch kostte het mij gisteren ongelooflijk veel moeite en energie. Na afloop was ik gevloerd. Het moeilijke was niet dat ik het in het Italiaans moest doen, dat was nog tot daaraan toe, dat ging wel, maar dat ik het online moest doen. Een live-publiek dat voor je zit in een zaal en dat reageert en ademt, geeft je energie. Maar spreken voor mijn webcam was als optreden voor een zwart gat dat alle energie uit mij wegzoog. 

Toen ik vorige week in Nederland was, sprak ik twee van mijn dierbaarste vrienden, beiden universitair docent, die mij precies hetzelfde vertelden. Sinds het begin van de pandemie geven zij online college. Beiden zijn docenten die hun onderwijstaak bijzonder serieus nemen en gewend zijn iets te maken van hun colleges. Maar online gaat dat bijna niet. Ze vertelden mij dat ze bij ontstentenis van elke vorm van live feedback zozeer gingen overcompenseren om hun onzichtbare en onhoorbare studenten bij de les te houden, dat ze na afloop van een college een uur lang met barstende koppijn in het gras in de tuin moesten gaan liggen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap