Spring naar de content
bron: anp

Eindelijk af van de oude, witte man: een blik op de presidentsverkiezingen van 2024

Vandaag op onze zeepkist: Jo Spätgens, redacteur van de website Amerika Nieuws, blikt vooruit op de veel belangrijkere Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024: “Met wellicht een Hispanic-kandidaat bij de Republikeinen en een vrouw van Jamaicaans/Indiase afkomst bij de Democraten wordt het veld van kandidaten dan in leeftijd jonger en in geslacht en etniciteit diverser.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Tot de verkiezingsdag van 3 november draait veel nieuws om de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tovert Donald Trump een tweede termijn uit de hoge hoed, of wordt hij afgelost door Joe Biden? De royale belangstelling in de Nederlandse media wekt af en toe de indruk dat we in Nederland ook mee mogen stemmen, maar dat is toch echt voorbehouden aan de Amerikaanse kiezers.

De verschillen in persoonlijkheid en gedrag tussen Trump en Biden zijn groter dan de politiek inhoudelijke verschillen. Al zullen beide kampen zich de komende weken nog volop moeite doen om de politieke meningsverschillen te benadrukken. Trump is luidruchtig, overtuigd van zijn eigen gelijk en uit zich soms lomp en onbeschoft, onder andere via Twitter. Biden is bedachtzamer, fatsoenlijker, politiek ervarener. Maar hij is ook af en toe helemaal de draad kwijt. Niet echt een charismatisch leider. Het lijkt er dan ook op dat zijn voorsprong in de peilingen niet zozeer pro-Biden is, maar eerder gedreven door anti-Trump gevoelens.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Democraten willen meer inzetten op internationale partnerschappen, herstel van het vertrouwen in de overheid en tussen de diverse bevolkingsgroepen, ruimere immigratieregels, een andere aanpak van de corona pandemie. Republikeinen kiezen in het kielzog van hun president voor een programma van ‘America First’ en ‘law and order’. Dat na de pandemie de economie weer zo spoedig mogelijk op stoom moet komen, daar zijn beiden het wel over eens.

Er is nog een onderwerp waarover Democraten en Republikeinen min of meer hetzelfde denken: hoe om te gaan met China. Trump iets meer confronterend dan Biden, maar veel verschil is er niet op dit punt. De Chinese machthebbers hebben misschien een voorkeur voor de recht-toe-recht-aan benadering van Trump, want Biden wil meer samenwerken met buitenlandse partners, en een verenigd front van Amerika en de EU tegenover China, daar zitten ze in Beijing echt niet op te wachten.

Maar dit alles zegt alleen maar iets over de keuze in 2020. Als Trump (74) herkozen wordt is het zijn tweede en laatste termijn. Biden (77) heeft al aangekondigd dat hij slechts één termijn president wil blijven. De kandidaten zijn dus twee blanke heren van gevorderde leeftijd die hoe dan ook volgende keer niet meer aantreden. Daarmee zijn we aangekomen bij een belangrijk onderdeel van deze verkiezingen: voorsorteren op wat in 2024 te gebeuren staat.

Misschien zou het goed zijn als zowel Trump als Biden, maar zeker de kandidaten die in 2024 aantreden, eendrachtig de leus ‘Restoring the American Dream’ omarmen

Als Trump herkozen wordt zal zijn hondstrouwe vicepresident Mike Pence de kandidaat in 2024 willen zijn. Het is de verwachting dat de Republikeinse partij dan afstand gaat nemen van de periode Trump en dat Pence geen kans maakt op de nominatie. Kandidaten als Marco Rubio, Ted Cruz, Nikki Haley en Ron DeSantis komen dan mogelijk bovendrijven. Als Biden de verkiezingen wint moet het bij de Democraten wel heel gek lopen wil niet vicepresident Kamala Harris in 2024 de kandidaat zijn. Er is dan geen zittende president die weer aantreedt.

Met wellicht een Hispanic-kandidaat bij de Republikeinen en een vrouw van Jamaicaans/Indiase afkomst bij de Democraten wordt het veld van kandidaten dan in leeftijd jonger en in geslacht en etniciteit diverser. Overigens wordt in Amerikaanse media nu al volop gespeculeerd over een veel eerder moment van aftreden van Joe Biden, mits gekozen, zodat Harris als zittend president aan de verkiezingen van 2024 deel kan nemen.

Trumps leus in 2016 was ‘Make America Great Again’, nu is dat ‘Keep America Great Again’. Misschien zou het goed zijn als zowel Trump als Biden, maar zeker de kandidaten die in 2024 aantreden, eendrachtig de leus ‘Restoring the American Dream’ omarmen. Want er is werk aan de winkel op alle terreinen van de binnen- en buitenlandse Amerikaanse politiek. Een karwei dat eist dat de enorme politieke verdeeldheid weer plaats gaat maken voor het nemen van een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor land en volk.

Heeft u ook een actueel opinieartikel geschreven dat u graag bij een groot publiek onder de aandacht wilt brengen? Mail het stuk (maximaal 500 woorden) dan o.v.v. Zeepkist naar [email protected]. De beste stukken plaatsen we op onze website.