Spring naar de content
bron: shutterstock

Kijk naar leefstijl voor een effectievere kankerbehandeling

Een betere leefstijl speelt niet alleen een cruciale rol bij het voorkomen van kanker, maar kan ook de overlevingskans aanzienlijk vergroten als je de ziekte al hebt. Steeds meer onderzoek wijst dit uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

Onlangs kwam in het nieuws dat kanker in Nederland het vaakst voorkomt van alle landen in Europa, op Ierland en Denemarken na. En hoewel de media speculeerden over mogelijke oorzaken, kennen we die eigenlijk niet. We weten wel dat het aantal gevallen van kanker in Nederland de laatste dertig jaar is verdubbeld en dat kanker ondertussen de belangrijkste doodsoorzaak is. Iemand die in 1930 werd geboren had een risico van 37 procent om op enig moment kanker te krijgen. Voor iemand die in 1960 is geboren is deze kans al gestegen tot meer dan 50 procent.

Ook is uit de wetenschap bekend dat in prehistorische skeletten die ouder zijn dan tienduizend jaar nog nooit kanker is gevonden, terwijl kanker toch vaak naar de botten uitzaait. De oudste bewaarde lichamen zijn de mummies van de Egyptenaren. In uitgebreid onderzoek van duizend mummies werden ‘slechts’ vijf tumoren gevonden, waarvan er vier goedaardig bleken en er slechts één kwaadaardig was. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap