Spring naar de content
bron: anp

Overheid, word wakker!

Chili toont aan de overheid wel degelijk veel kan doen om de gezondheid van de bevolking te verbeteren. Door nieuwe maatregelen is de consumptie van frisdrank er met een kwart gedaald. Nederland zou hier een voorbeeld aan moeten nemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

Ik schrijf deze column over gezondheid, ziekte en hun relatie met hoe we leven ondertussen alweer een jaar of vijf. En er is in die tijd gelukkig wel wat veranderd. Waar tot voor kort over bijvoorbeeld de samenhang tussen ziekte en stress vooral door artsen enigszins lacherig werd gedaan, valt er geleidelijk aan een andere houding waar te nemen. Het begint bekend te raken dat niet alleen afzien van roken, minderen van alcoholgebruik en meer bewegen bijdragen aan onze gezondheid. Meer en meer worden ook zaken zoals onregelmatige werktijden, slaaptekort, overmatige stress en vooral ook suiker, frisdranken en industrieel bewerkte voeding als boosdoeners erkend. 

Ook de overheid heeft de laatste jaren voorzichtig een aantal activiteiten ontplooid, vooral via berichtgeving door het Voedingscentrum. Helaas blijkt deze informatie nog slechts bij een deel van de voornamelijk welgestelde hoogopgeleiden tot gedragsveranderingen te leiden en veel minder bij de brede bevolking. Op zichzelf is dit wel te begrijpen. Onregelmatige werktijden, slaaptekort en chronische stress zijn in onze op service gerichte 24-uurssamenleving immers eerder de regel dan uitzondering geworden. En eenmaal doodmoe van het werk thuisgekomen wil het koken met verse onbewerkte ingrediënten er nog weleens bij inschieten, ten faveure van de diepvriesmaaltijd of de thuisbezorgde pizza. Bovendien zijn verse producten meestal aanmerkelijk duurder dan de op grote schaal geproduceerde en doorgaans lang houdbare bewerkte voeding. Ondertussen rijzen de kosten voor de gezondheidszorg de pan uit in en kijkt de overheid vooral naar hoe het uitgavenbudget in toom kan worden gehouden. Er is veel minder aandacht en budget beschikbaar voor de logischer preventieve maatregelen om de bevolking niet ziek te laten worden.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen