Spring naar de content
bron: anp

Trump vs. Biden: de slag om de smartphone

De verkiezingsstrijd tussen Trump en Biden zal door corona meer dan ooit op beeldschermpjes worden uitgevochten. Met twee tot de tanden bewapende socialemediateams, die de kiezers vanuit hun laptopbunkers bestoken met filmpjes, clipjes, memes en vlogs. Dit zou weleens gunstig kunnen uitpakken voor de Republikeinen. ‘Trump lijkt nog steeds leidend op het gebied van sociale media.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Willigenburg

De verkiezingsrace in de Verenigde Staten is niet alleen nu al historisch omdat de winnaar zal bepalen of het machtigste land op de aardbol weer de leider van de vrije wereld zal worden (bij winst Biden) of de naar binnen gerichte koers van ‘America First’ zal doorzetten (bij winst Trump). Hij is ook historisch omdat de sfeer van enthousiasme en verwachting – die normaal gesproken heerst op partijconventies en bijeenkomsten in grote hallen – tijdens corona geen enkele voedingsbodem heeft. Die sfeer zal door batterijen campagne-medewerkers vanachter hun laptops gecreëerd moeten worden. Daarmee staat het vrijwel vast dat de Amerikaanse verkiezingen van 2020 de geschiedenis in zullen gaan als de editie waarin sociale media definitief doorbraken, net zoals de campagne van 1960 – tussen John F. Kennedy en Richard Nixon – bekend is geworden als het moment waarop het medium televisie de macht greep. 

Nu dreigen de media voortdurend elke presidentsrace die aanstaande is tot de belangrijkste aller tijden uit te roepen. Al was het maar omdat ook het houden van verkiezingen een entertainmentachtig evenement is waarmee diezelfde media graag zoveel mogelijk geld verdienen. Zij hebben er dus belang bij de relevantie ervan stevig op te blazen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap