Spring naar de content
bron: Max Severijns

Podcastmaker Max Severijns: ‘Het is verbazingwekkend dat er Noord-Koreaanse werkkampen zijn in Polen’

Studenten Internationale Betrekkingen Max Severijns (25) en Auke Roos (28) bespreken in hun podcast Met ‘n Korreltje Zuid vanuit Milaan internationale obscuriteiten en geopolitieke uithoeken: “Als wij een aflevering maken over Erdogan of over Turkije, dan stroomt de inbox vol met berichten van kwade Turken.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Noortje Janssen

Hoe kwam u op het idee om een podcast te beginnen?

“Ik denk dat dat een beetje het klassieke verhaal is. Ik leerde Auke twee jaar geleden kennen op de universiteit van Milaan. We raakten natuurlijkerwijs met elkaar in gesprek omdat hij ook een Nederlander is – we zijn toch territoriale dieren. We spraken over politiek en dergelijke. Dan moet je wel een beetje arrogant zijn om te denken dat die gesprekken een podcast waard zijn.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Waar gaat de podcast over?

“Over geopolitieke en internationale zaken die niet op de voorpagina van nu.nl of de NRC terecht komen. Het gaat over zaken waar je naar moet zoeken. Zo maakten wij een jaar geleden een aflevering over Nagorno-Karabach. Intussen weet iedereen wel wat Nagorno-Karabach is, maar vorig jaar hadden weinig mensen daar nog verstand van.

“Daarnaast is het ook wel prettig als je nog een beetje kan lachen bij het bespreken van een onderwerp. Dat geldt natuurlijk niet voor elk onderwerp: we gaan niet een half uur ginnegappen over de genocide in Rwanda. Als het een luchtiger onderwerp betreft, kunnen we wat losser over de zaken praten.”

Waarom moeten mensen uitgerekend naar Met ‘n Korreltje Zuid luisteren?

“Omdat je vanuit je luie stoel ontspannen kan luisteren naar iets waar je, ofwel nog helemaal niets van afwist, ofwel naar iets wat aangescherpt wordt. Zo maakten we bijvoorbeeld een aflevering over Berlusconi, iedereen kent die man, maar het feit dat hij de voorvader van het moderne populisme is, is dan weer een nieuwe toevoeging aan het bekende verhaal.”

Hoe zou je een doorsnee luisteraar van uw podcast omschrijven?

“De doorsnee luisteraar is tussen de 20 en de 30 jaar oud. Het zijn mensen die politiek geëngageerd zijn, dus het moet je wel boeien wat er in Trinidad en Tobago gebeurt.

We hebben laatst een aflevering over fascisme gemaakt genaamd ‘het fascisme allemaal wat!’. Die vond ik erg sterk

“Het zijn meestal mensen die niet vol op een onderwerp zitten in hun dagelijkse realiteit. Zo zijn ook heel veel mensen die ons volgen geschiedenis- of maatschappijleerleraren. Die vinden het ontzettend interessant om naar die geopolitieke en obscure onderwerpen te luisteren. Weer eens wat anders dan de godganse dag moeten uitleggen hoe het hoefijzermodel werkt of hoe Rutte in het torentje is gekomen.”

Wat is de beste aflevering?

“Ik vind ze allemaal wel classic. We hebben laatst een aflevering over fascisme gemaakt genaamd ‘het fascisme allemaal wat!’. Die vond ik erg sterk.”

En hoeveel verdient u hier nou mee?

“Veel houden we er niet aan over. Laat ik het zo zeggen: we kunnen de kosten dekken en drinken twee keer per jaar een paar pilsjes op het terras.”

Hoe komen jullie aan jullie onderwerpen/nieuws? Loopt u over straat en denkt u opeens aan Berlusconi?

“In principe komen de onderwerpen voort uit de gesprekken die wij dagelijks met elkaar voeren. Wij praten ook zo met elkaar als de microfoon uit staat. We zijn gewoon constant aan het soebatten over de wereld.”

Zijn er wel eens onderwerpen waar jullie je vingers liever niet aan branden?

“We hebben het beiden niet zo op de wat ‘hippere’ aangelegenheden. Dan zijn er nog de onderwerpen die eigenlijk iets te actueel zijn, dan is het veel lastiger voor ons als podcast om tussen het geweld van de established media door nog ons zegje te doen. Zo’n aflevering is dan al gauw achterhaald na een week. Dus de kracht van de podcast die wij maken, is dat mensen die ons nu ontdekken in principe alle afleveringen nog terug kunnen luisteren en er ook nog iets aan hebben.”

Op welke aflevering of onderwerp hebben jullie de meeste backlash ontvangen en waarom?

“Als wij een aflevering maken over Turkije of over Erdogan, dan stroomt de inbox vol met berichten van kwade Turken. Mensen trekken zich zo’n aflevering echt aan. De Turkse gemeenschap is natuurlijk een politiek geëngageerde gemeenschap, dus die mengen zich graag in discussies aangaande Erdogan.”

Wat is een detail wat je het meest heeft verbaasd tijdens het onderzoeken van een internationale obscuriteit?

“Wat heel erg verbazingwekkend is, is dat er Noord-Koreaanse werkkampen zijn in Polen, in de Europese Unie notabene. Het geld wat daar verdiend wordt, wordt door diplomatieke koeriers terug Noord-Korea in gesluisd.”

Wat voor belang heeft de luisteraar bij de kennis van een conflict in een of andere uithoek?

“Ik ga er altijd van uit dat het belangrijk is dat je weet wat er in de wereld speelt. Veel van de onderwerpen die we bespreken beïnvloeden direct of indirect de levens van mensen, iets wat overigens vrij gebruikelijk is bij geopolitieke aangelegenheden. Maar relevantie is ook niet onze maatstaf. Als iets totaal niet relevant is, is dat nog geen reden om daar geen podcast over te maken.”

HP/De Tijd heeft sinds kort ook een podcast: Bob Soeverijn – dagboek van een oude witte man. Luister ‘m bijvoorbeeld via SoundcloudSpotify of iTunes.

Onderwerpen