Spring naar de content

Hoeveel vrijheid moet je je kind geven als het gaat om schermgebruik?


Het is steeds normaler: kinderen die feilloos hun weg weten te vinden op je telefoon, terwijl jij soms niet eens weet hoe je die ene app uitzet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Kinderen van nu weten niet anders dan dat ze die lastige vraag even ‘Googlen’ of in een verveelde bui achter de iPad hangen. Zelfs tijdens schooltijd zijn ze altijd bereikbaar op hun eigen telefoon. Geven we onze kinderen te veel vrijheid als het gaat om digitaal mediagebruik?

Gemiddeld zijn kinderen 8 jaar wanneer ze een eigen device krijgen. Zo’n eerste apparaat is in de meeste gevallen een tablet, en in bijna de helft van de gevallen is dit een smartphone.

Welk apparaat krijgen kinderen als eerst?

Nederlandse ouders zijn niet allemaal even enthousiast over het vroege schermgebruik van hun kind. Slechts 27% van de ouders vertrouwt erop dat hun kind de juiste beslissingen kan nemen. Toch maakt bijna de helft (43%) van de kinderen wel eens gebruik van digitale media wanneer er geen ouder in de buurt is. Hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans tussen het loslaten van je kind, en het tegelijkertijd niet in het diepe te laten springen?

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Denise Bontje is specialist op het gebied van media-opvoeding en vindt dat er meer nadruk gelegd moet worden op het tonen van interesse dan op constant controleren. Je kunt dus zeker af en toe meekijken met wat je kind aan het doen is, maar doe het niet direct afkeurend. “Je kunt veel meer positieve effecten uit het digitaal mediagebruik van je kinderen halen, wanneer je de interactie opzoekt en meekijkt vanuit interesse. Dan maak je de ontwikkeling samen door en ben je de eerste persoon bij wie ze aankloppen als er iets besproken moet worden.”

Ook kun je als ouder een onderscheid maken tussen consumeren en produceren van digitale media. Erger je je bijvoorbeeld aan je onderuitgezakte kind dat alleen maar filmpjes op YouTube kijkt? Motiveer hem of haar dan om zelf zulke filmpjes te maken. “Bespreek van tevoren wel wat je met de buitenwereld deelt en wat niet,” tipt Denise.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de uitkomsten van het onderzoek naar digitaal mediagebruik bij kinderen van 6- tot 12 jaar, uitgevoerd in het voorjaar van 2020 door Markteffect, in opdracht van Prijsvergelijken.