Spring naar de content
bron: anp

Boekenweek

Tom Kellerhuis in zijn redactioneel: "Je zou de sluiting van de meeste verkooppunten voor boeken en tijdschriften in strijd met de vrijheid van meningsuiting kunnen noemen."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Normaal gesproken – maar wat is nog normaal tegenwoordig – is het maartnummer deels gewijd aan de Boekenweek, dit voor ingewijden leukste feestje van het jaar, met het Boekenbal als onbetwist hoogtepunt. Dat hebben we losgelaten, want de Boekenweek is uitgesteld tot de zomer.

Meer dan honderd schrijvers ondertekenden op 1 februari een open brief aan Mark Rutte met het verzoek boekwinkels en kiosken te bestempelen als essentieel, zodat ze per direct weer open kunnen. Ze wijzen de premier erop dat ze niet alleen een commerciële functie hebben, maar ook een democratische. En ze brengen inzicht, nuance, vrijheid en schoonheid. De schrijvers willen dat de boekhandel hetzelfde wordt behandeld als andere zaken die open zijn. Want waarom mogen bloemen, pralines, pizza’s, boormachines, gerepareerde schoenen, hondenvoer, rum, calvados en wiet wél worden afgehaald, en boeken niet? 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen