Spring naar de content

Wat doen we met Geert?

Dit voorjaar, en vermoedelijk lang daarna, komt er een kabinetsformatie die haar weerga niet kent. Want wie wil regeren met de PVV van Geert Wilders, die waarschijnlijk opnieuw de tweede partij wordt? Het CDA? ‘De wond uit 2010 is nog maar deels geheeld,’ weet CDA-prominent Jack de Vries.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

In een scenario kunnen VVD, CDA en PvdA meer dan tachtig zetels halen, maar dan moet de PVV van Geert Wilders verliezen en kleiner worden dan de nummers twee en drie. Alleen dan kan Wilders genegeerd worden voor welke onderhandeling dan ook. Maar die kans lijkt klein. De PVV staat al tijden op negentien tot drieëntwintig zetels, plek twee, pal achter de VVD. Nu was deze situatie na de verkiezingen van 2017 precies eender en werd de PVV uiteindelijk gepasseerd bij de kabinetsformatie, maar de grote vraag wordt of Rutte cum suis zich dat anno 2021 nog eens kunnen veroorloven. Ook dat lijkt stug. Dus, wat doen zij straks met Geert?

Voor menig VVD’er is diens voornaam nog immer voldoende om vlekken in de nek te genereren. Geert, dat is die knaap die in 2004 het eigen, liberale nest verliet en danig bevuilde omdat de partij in zijn ogen niet kritisch genoeg was over de uitwassen van de (politieke) islam, waarvoor eerder Pim Fortuyn en Theo van Gogh hadden gewaarschuwd. Geen cent gaven de liberalen onder leiding van Jozias van Aartsen voor zijn nieuwe, opgerichte partij, de Partij voor de Vrijheid (PVV). Een inschattingsfout van jewelste, zo bleek al bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen, die van 2006, toen de PVV binnenkwam met negen zetels. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap