Spring naar de content
bron: anp

Welke politicus is de beste influencer?

Een kiekje van de afgeknipte haren van Wilders met de caption ‘Eindelijk, Leve de kappers!’, een foto van Sigrid Kaag die op een Perzisch tapijtje sportoefeningen doet of Mark Rutte die in een zes seconden durend filmpje vertelt dat hij absoluut geen ananas op zijn pizza tolereert. Lijsttrekkers hebben vaak veel meer volgers op sociale media dan de partij die ze representeren. HP/De Tijd gaat te rade: welke politicus is de beste influencer

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Charlotte Arnoldy

Bijna iedereen volgt wel een politicus op Facebook, Twitter of Instagram. In de meeste gevallen is dat de lijsttrekker van een partij. De lijsttrekkers doen er dan ook alles aan om volgers te vergaren, views te genereren en het liefst natuurlijk een nationale ‘viral sensatie’ te worden. Of het ze nu gaat om interactie met trouwe kiezers, het communiceren van politieke doelen of het aanspreken van nieuwe potentiële kiezers: één ding is zeker; nu de verkiezingen steeds dichterbij komen halen de lijsttrekkers (en hun campagneteam) alles uit kast op social media. 

De harde cijfers tonen aan dat Geert Wilders wegloopt met de meeste volgers (het @minpres-account van Mark Rutte niet meegerekend). Met 857k volgers op Twitter en 169k op Instagram torent hij ver boven de andere lijsttrekkers uit. De rest van de lijsttrekkers schommelen op Instagram en Twitter zo rond de 20 tot 40k volgers. Uitschieters aan de bovenkant zijn onder meer Jesse Klaver op Twitter (283k volgers) en Thierry Baudet op Instagram (116k volgers). Opvallend, maar niet geheel onverklaarbaar is dat nieuwkomers Wopke Hoekstra, Sigrid Kaag en vooral Lilianne Ploumen op beide platforms nog een flinke achterstand hebben vergeleken met de rest. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap