Spring naar de content

Nabeschouwing van het Jeugdjournaaldebat: ‘Klaver kwam vriendelijk over’

In samenwerking met ProDemos en Stemwijzer brengt HP/De Tijd deze verkiezingsmaand De Nabeschouwing. Kemal Rijken, Roderik Rekker, Huub Bellemakers, Kim van Keken en Ton F. Van Dijk duiden het Jeugdjournaaldebat. Verder de vraag: wat is de tussenbalans van de campagnes?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jelle Kolen

Opvallend aan het Jeugdjournaaldebat was het verschil in toon met eerdere debatten. De politici behandelden elkaar dit keer niet als verfoeide opponenten, maar onderstreepten de saamhorigheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid. De zachte kant van de lijsttrekkers kwam naar voren. Zo namen de politici allen een jeugdfoto mee en mocht het jeugdige publiek persoonlijke vragen stellen. Dat leverde enkele markante nieuwtjes op: het favoriete dier van Rutte (VVD) is een Duitse herder, Klaver (GroenLinks) is ‘flexitariër’, Marijnissen (SP) is een avondmens (en een Feyenoorder) en Wilders (PVV) vertelde over zijn angsten. Bovenal bleef hangen hoe de lijsttrekkers elk op geheel eigen wijze omgingen met de jongelui. Ton F. van Dijk, journalist HP/De Tijd: “Het debat heeft educatieve waarde. Daarnaast ging het vandaag om emotie, de toon waarop politici praten om sympathiek gevonden te worden.”

Aan het begin van de Nabeschouwing maakte Gijs, het kind van Kim van Keken, zijn opwachting. Vanuit het perspectief van een kind uit de doelgroep verkenden de panelleden zijn beleving van het debat: “Klaver kwam vriendelijk over.” Vervolgens duidde Roderik Rekker, politicoloog en psycholoog van beroep, de toegevoegde waarde van dit debat. Hij deelde zijn expertise over kinderen en politieke denkbeelden: “Kinderen tussen 9 en 12 hebben vaak al kennis van basale politieke kernwaarden zoals links of rechts zijn.” Bovendien blijken kinderen sporadisch de politieke keuze van ouders te kunnen beïnvloeden.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De campagne in bredere zin werd daarna onderwerp van gesprek. De algehele consensus was dat het een tamme, terughoudende campagne is met veel gemiste kansen (Toeslagenaffaire, BlackLivesMatter, zorg). De panelleden bekritiseerden de ‘winnaartje, verliezetje’-mentaliteit van de media, waarin Klaver en Hoekstra (CDA) steevast als verliezers geframed worden. Kim van Keken, onderzoeksjournalist: “We moeten voorzichtig zijn met peilingen. Het politieke landschap is weinig veranderd, zo groot zijn de verschillen niet ten aanzien van 2017.” Het uitblijven van een ‘gamechanger’ is het gevolg van een te groot verschil tussen de VVD en de rest, als gevolg van de pandemie. Ton F. van Dijk: “Toch heeft Rutte een probleem. De kansen liggen op rechts, maar hij sloot eerder Forum voor Democratie en PVV al uit.”