Spring naar de content

Kijk live na elk lijsttrekkersdebat naar ‘De Nabeschouwing’

StemWijzer, HP/De Tijd en ProDemos slaan de handen ineen en komen met een verdiepende nabeschouwing, live na afloop van de zes grote lijsttrekkersdebatten op tv en radio voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Samen met drie vaste panelleden en een afwisselende wetenschappelijke gast kijkt publicist en schrijver Kemal Rijken naar de lijsttrekkersdebatten. Na afloop geeft het panel in een online live-uitzending een verdiepende nabeschouwing over het debat, de kandidaten, de standpunten en de partijen. De hamvraag is telkens: wat hebben we in dit lijsttrekkersdebat gezien en wat heeft u als kiezer hieraan gehad? Ook kijkt het panel naar de thema’s uit het debat en vergelijken we de antwoorden van de lijsttrekkers in het debat met de antwoorden van de partijen in de StemWijzer van ProDemos. De gesprekken worden live gestreamd op YouTube, Facebook, Twitter, LinkedIn en de websites van HP/De Tijd en ProDemos en verschijnen naderhand als podcast op Spotify en iTunes.

Kemal Rijken is de bedenker van het project. “We zien in Nederland dat het na lijsttrekkersdebatten ontbreekt aan uitgebreide nabeschouwingen met substantie. Vaak wordt na afloop gevraagd: ‘Wie is de winnaar en wie is de verliezer van het debat?’ Maar het is geen voetbalwedstrijd en er is genoeg om op in te gaan.’ Het panel wil achterhalen wat de kiezer inhoudelijk aan de debatten heeft, stelt Rijken. ‘In het verleden zag je dat grote tv-lijsttrekkersdebatten verzandden in schreeuwpartijen, kluitjesvoetbal of het opdreunen van praatjes en daadjes. Daar lag na afloop dan ook de focus op. Wij willen er anders naar kijken en hopen zo de kiezers beter op weg te helpen.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Anita de Jong, adjunct-directeur ProDemos: “ProDemos vindt het belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd zijn of haar stem kan uitbrengen. Hiertoe maken we verschillende online tools, zoals de StemWijzer, verkiezingskranten en ander voorlichtend materiaal. Het met deskundigen op inhoud nabeschouwen van verkiezingsdebatten vormt een mooie aanvulling op deze bestaande middelen. We hopen hiermee de verkiezingsdebatten begrijpelijk(er) te maken voor een brede doelgroep.”

De Nabeschouwing vindt plaats aansluitend op het:

  • Radio 1-debat: 26 februari, 17.00-19.00 uur
  • RTL-debat: 28 februari, 21.15-23.15 uur
  • Op1-debatten: 8 t/m 11 maart, 22.30-23.30 uur (samenvattende nabeschouwing op 11 maart)
  • Jeugdjournaal: 14 maart, 19.00-20.00 uur
  • EenVandaag-debat: 15 maart, 18.15-19.00 uur
  • NOS Slotdebat: 20.30-22.00 uur

Over de makers

Kemal Rijken begeleidt het gesprek. Hij is schrijver en publicist en schreef onder meer de biografie van Eberhard van der Laan en het boek Eigen Volk. Het vaste panel bestaat uit onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk, freelance-journalist Kim van Keken en politiek watcher Huub Bellemakers. Bij elke beschouwing schuift er tevens een politicoloog aan. Dit zijn Tom van der Meer, Annemarie Walter, Roderik Rekker en Loes Aaldering. Zij zullen na afloop van respectievelijk het Radio 1-debat, het RTL-debat, het Op1-debat, het EenVandaag-debat en het NOS Slotdebat een analyse geven vanuit hun expertises.

Vaste panelleden

Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer Van der Laan, biografie van een burgemeester en Eigen Volk, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa. En hij is de host van De Nabeschouwing.

Ton F. van Dijk (1962) startte zijn carrière bij het televisieprogramma Nieuwslijn van Veronica. Daarna volgen functies bij Achter het Nieuws en Brandpunt. Hij was oorlogsverslaggever in voormalig Joegoslavië en eindredacteur van KRO Reporter. Daarna werd hij hoofdredacteur van de Amsterdamse zender AT5. In 2000 trad hij aan als netcoördinator van Nederland 1 en later als directeur televisie van de publieke omroep. In 2007 werd hij uitgeroepen tot ‘Omroepman van het Jaar’. Tegenwoordig schrijft hij voor HP/De Tijd over politiek en media.

Kim van Keken (1977) was ooit jongerenwerkster, maar wilde ineens toch liever schrijven. Begon bij Het Parool als straatrat, om vervolgens naar de Volkskrant over te stappen. Ze werkte daar op de politieke redactie. De laatste tien jaar is ze een vileine, maar vooral ook vrolijke freelancer. Van Keken werkt onder meer voor Vrij NederlandDe Groene Amsterdammer en andere opdrachtgevers, met politiek en maatschappij als focuspunt.  

Huub Bellemakers (1979) is campagne-expert. Hij werkte onder andere voor GroenLinks, Rutgers, FNV en DeGoedeZaak. Begin jaren 2010 stond hij mede aan de wieg van online campagnevoeren in Nederland. Via zijn YouTube-vlog ‘Campagnepraat’ beschouwt hij allerlei aspecten van politieke en maatschappelijke campagnes, van strategie tot aan Insta-posts en debatten. Hij studeerde geschiedenis in Nijmegen, waar hij nog steeds woont.  

Gasten

Tom van der Meer (1980) is hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en mede-oprichter van de politicologen-blog StukRoodVlees.nl. Zijn onderzoek richt zich vooral op politiek vertrouwen en op kiezersgedrag. Hij is momenteel co-directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek. In 2017 schreef Van der Meer het boek ‘Niet de kiezer is gek’. In De Nabeschouwing zal zijn brede kennis over kiezersgedrag een focuspunt zijn, evenals zijn grote historische kennis van de politiek.

Loes Aaldering (1988) is universitair docent Vergelijkende Politiek aan de afdeling Bestuurswetenschap en Politicologie van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Haar onderzoek richt zich vooral op politiek leiderschap en mediaberichtgeving, waaronder gender, politiek en media. Ook houdt heeft ze onder meer kennis van verkiezingscampagnes, electoraal gedrag, gender-stereotypen, nepnieuws en politieke vertegenwoordiging. In De Nabeschouwing zal Aaldering extra letten op de vrouwelijke lijsttrekkers.

Roderik Rekker (1985) is politicoloog en psycholoog. In 2016 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over onder meer de ontwikkeling van politieke opvattingen bij jongeren. Momenteel doet hij onderzoek naar generatieverschillen in stemkeuze (VENI 2019, UvA) en naar politieke polarisatie over feiten en wetenschap (Göteborgs Universitet, Zweden). Rekker zal onder meer zijn expertise over jonge kiezers loslaten op de debatten.

Annemarie Walter (1985) is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Weerbare Democratie van de Academie Bestuur, Recht en Ruimte (Hogeschool Saxion) en de School of Politics and International Relations (University of Nottingham). Zij doet onderzoek naar negatieve campagnevoering in meerpartijensysteem. Tevens onderzoekt ze complotdenkers en de reacties van kiezers op politieke schandalen. Verder schreef ze ooit een scriptie over de geschiedenis van het Nederlandse tv-verkiezingsdebat. Op dit moment verblijft Walter in Groot-Brittannië.