Spring naar de content

Relatie tussen cultuur en persoonlijke stijl

Sommige mensen zijn constant bezig met hun kleding, de accessoires die ze dragen en weten perfect welk pak voor welke gelegenheid gebruikt moet worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het verkeerde pak op het verkeerde moment dragen zien ze als een ware doodzonde en zelfs hun joggingbroek is erg stijlvol. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg mensen die kleding als een noodzaak in plaats van een vorm van expressie te zien. Dit artikel gaat niet over oordelen en zelfs niet over tips geven, maar over oorsprong en binding. Het valt namelijk niet te ontkennen dat wat je draagt cultureel bepaald wordt en verbonden is aan bepaald tijdperk.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Denk eens aan al die kostuumdrama’s zoals Upstairs, Downstairs, The Crown in the Handmaid’s Tale. Daarin is de kleding verbonden met de personages en laat de keus voor de kleding niet alleen iets zien over de persoon zelf, maar ook over de positie in de maatschappij en de geldende normen. Het feit dat een vrouw in onze tijd zonder schaamte een joggingbroek kan dragen en mannen niet elke dag in pak over straat moeten, zegt iets over waar wij als maatschappij wel en niet in geloven. Of je het nou wil of niet, je maakt een statement met wat je draagt, al is het maar het verdedigen van de status quo.

Kleding en accessoires kiezen

Omdat je kleding en accessoires dus nooit in het geheel neutraal zijn, kan je er dus voor kiezen om bewuster met je keuze voor deze zaken om te gaan. Dat hoeft natuurlijk niet. Niemand zal je raar aankijken als je de keuze voor je nieuwe portemonnee of pasjeshouder slechts baseert op de functionaliteit. Maar als we het over een rugtas hebben, dan is dat alweer iets anders. Daarmee willen we niet zeggen dat je je iets hoeft aan te trekken van wat mensen van je keuzes vinden, maar wel dat mensen een mening zullen hebben over die keuze. Zo zijn wij grote fans van de castelijn en beerens rugzak, maar zullen wij ons nooit door anderen laten vertellen wat we wel en niet moeten dragen.

In dit artikel willen je voor wijzen op het feit dat kleding nou eenmaal samenhangt met cultuur. Door je daar bewust van te zijn snap je misschien beter hoe en waarom andere mensen soms moeite hebben met kleding.