Spring naar de content
bron: pexels

Een shortguide in het maken van een website

Begin een persoonlijk blog of maak een bedrijfswebsite. Het ontwikkelen van websites is makkelijker geworden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Mede door de komst van content management systemen als WordPress en Joomla. Deze systemen stellen je in staat om zonder technische kennis binnen een paar klikken een simpele website te lanceren. Met plug-ins kun je verschillende functies aan de website toevoegen. Dit artikel is een handige shortguide, die je helpt je eerste website te bouwen! Heb je al nagedacht hoe die eruit komt te zien? 

#1: domeinnaam registreren en hosting regelen 
Een eerste stap is het registeren van een domeinnaam. Houd de domeinnaam kort en krachtig. Voor een bezoeker moet aan de hand van de domeinnaam direct duidelijk worden wat men op de website kan verwachten. Het gebruik van cijfers en bijvoorbeeld streepjes wordt sterk afgeraden. Een domeinnaam koppel je vervolgens aan hosting. Nederland kent verschillende partijen die hosting aanbieden op een Nederlandse server. Dit komt de posities van je website in een zoekmachine als Google straks ten goede. Daarbij is het prettig om terug te kunnen vallen op een Nederlandse klantenservice.

#2: een content management systeem installeren 
Zodra je de domeinnaam aan de hosting gekoppeld hebt, is het zaak om te beginnen aan het ontwikkelen van de website. Installeer een content management systeem als WordPress en voorzie deze van een template. Je kunt kiezen voor een gratis template, waarvan er honderden verkrijgbaar zijn. Professioneler oogt het, wanneer je voor een betaalde template kiest. Een betaalde template bevat bijvoorbeeld geen verplichte verwijzing naar de ontwikkelaars hiervan. Iets waarvan wel vaak sprake is bij een gratis template. Je kunt een template naar eigen wens aanpassen. Online zijn tal van tutorials te vinden die je hierbij helpen. 

#3: content toevoegen aan de website
Nu de basis voor de website staat, kun je starten met het schrijven van content. Zorg voor pakkende content, een leuke afbeelding en bijvoorbeeld een veld waar bezoekers hun reactie achter kunnen laten bij een persoonlijk blog. Houd rekening met het auteursrecht, wanneer je content aan de website toevoegt. Een foto die je in de zoekmachine van Google vindt op je website plaatsen kan een hoge boete opleveren. Om die reden is het verstandig om goed uit te zoeken welke foto’s wel en niet gebruikt mogen worden. Er zijn bijvoorbeeld websites met rechtenvrije afbeeldingen. Ook kun je verschillende tools gebruiken om te controleren of de content die je uitgewerkt hebt niet ook elders op het internet voorkomt.