Spring naar de content
bron: anp

Herinneringen aan Ground Zero

Jeroen Wielaert was kort na 9/11 in New York. Samen met Henk Hofland bracht hij een bezoek aan Ground Zero. "Hofland, die het bombardement van 14 mei 1940 nog had meegemaakt, zei: 'Ruik je dat? Rotterdam!'"

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jeroen Wielaert

Het hek van St. Paul's Chapel hing vol met zacht ritselende briefjes vol troost, verdriet en aanhankelijkheid, weken na de terreuraanslag van 11 september. Talrijk ook de tekst God Bless America. Het was de herfst van 2001. Er bleven veel mensen vol ontzag bij die boodschappen stilstaan in het gebied van de ingestorte Twin Towers dat Ground Zero was gaan heten. De onheilsterm was in 1946 bedacht door een verslaggever van The New York Times als omschrijving van de rampvlakte van Hiroshima. Er was geen atoombom gevallen in lower Manhattan, maar het werd wel zo beleefd. 

Niet ver van de kerk was nog een bijzonder gedenkpunt ontstaan. Het was de etalage van een kledingzaak met broeken en overhemden met een dikke laag stof. Als wolk was het de winkel in geblazen bij het neerkomen van de torens en zo had de winkelier het gelaten. Zonder dragers werden de kledingstukken gestalten die stil demonstreerden tegen de terreur.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap