Spring naar de content
bron: robin utrecht/anp

‘Eva Jinek is de gedroomde kandidaat voor het eerste grote interview met prinses Amalia’

Op 7 december aanstaande wordt kroonprinses Amalia achttien jaar. Traditioneel is dat het jaar waarin een boek met een karakterschets van de kroonprins(es) verschijnt. Hella S. Haasse schreef over Beatrix en Renate Rubinstein portretteerde Willem-Alexander, maar wie zal de karakterschets schrijven over prinses Amalia? En is een boek nog wel van deze tijd? Annemarie de Kunder, royaltyverslaggever bij RTL Boulevard, laat haar licht schijnen over vijf mogelijke kandidaten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Selderbeek

Er zijn een aantal ijkpunten in het leven van de troonopvolger, vertelt royaltykenner Annemarie de Kunder. De achttiende verjaardag is de eerste mijlpaal. “Amalia krijgt er officiële verplichtingen bij: ze neemt zitting in de Raad van State en kan, nu ze meerderjarig is, haar vader vertegenwoordigen bij officiële functies. Haar achttiende verjaardag is dus een bijzonder moment. Het idee van zo’n karakterschets, zoals die eerder is geschreven over Beatrix (1956) en Willem-Alexander (1985), is om het Nederlandse volk kennis te laten maken met de toekomstige vorst of vorstin. Tot nu toe hebben we maar weinig van Amalia gezien. De koning heeft altijd gezegd dat hij zijn dochters zo normaal mogelijk wil opvoeden, en dat heeft ‘ie goed volgehouden.”

Over wie deze officiële introductie zal gaan verzorgen, wordt vooralsnog hardnekkig gezwegen. Uit de keuze van voorgaande schrijvers kan wel veel worden opgemaakt, zo vertelt De Kunder. “Het zou mooi zijn als de keuze werd gemaakt voor een jonge schrijver, iemand van de nieuwe generatie. Dit kan een mooie gelegenheid zijn om iemand op de kaart te zetten die wel veel geschreven heeft, maar nog niet heel bekend is. Die zou zich op deze manier kunnen profileren. Maar vaak kiezen ze toch voor een gevestigde naam. Dat is veilig, en het geeft de geïnterviewde ook een bepaalde status.” Het koningshuis zal dus zeker haar voorkeuren hebben, vermoedt de koningshuisdeskundige: “Máxima heeft Matthijs van Nieuwkerk ook niet voor niets gekozen voor haar televisie-interview. Matthijs trekt mensen uit hun schulp, maakt ze vlotter en spontaner, waardoor de geïnterviewde beter uit de verf komt. Over dat imago wordt echt wel nagedacht.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap