Spring naar de content

Tuinieren geeft rust in uw jachtige bestaan

Als je aan mensen vraagt waarom ze graag tuinieren dan is het antwoord in veel gevallen: het geeft me rust. Als ik de hele week heb gewerkt en in de file gestaan dan vind ik in de tuin werken heerlijk om mijn hoofd leeg te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Als u het ook heerlijk vindt om in de aarde te wroeten dan zult u dit ongetwijfeld beamen. Bijkomend voordeel is natuurlijk ook dat u buiten bezig bent en gezonde lucht kunt inademen. Het hele jaar door is er wel wat te doen in de tuin. Onkruid wieden, uitgebloeide bloemen verwijderen, water geven als het lang achter elkaar droog is. Het kan een verademing zijn tegenover de hectiek van het dagelijkse leven.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Richt je tuin zo in dat je het onderhoud kunt behappen

Als je niet zo heel veel tijd aan je tuin kunt besteden is het verstandig om die zodanig in te richten dat je het onderhoud bij kunt houden zonder dat je tuin binnen een jaar is veranderd in een wilde natuurtuin waar het onkruid welig tiert. Denk daar dus goed over na als je je tuin gaat inrichten. Van voor naar achter tegels leggen om er maar vanaf te zijn is ook een optie, maar bedenk dat groen in de tuin belangrijke voordelen heeft. Niet alleen voor de natuur en het klimaat, maar ook voor uzelf.

Plantenbakken houden de tuin overzichtelijk

Als u geen groene vingers heeft maar toch van planten in de tuin houdt dan kunt u plantenbakken plaatsen. In een houten plantenbak kun je het hele jaar door planten zetten. Als de laatste bloemen begin oktober zijn verwelkt haal je de eenjarige planten eruit en laat je de bak overwinteren, eventueel met bloembollen die in het vroege voorjaar voor kleur zorgen. Je kunt natuurlijk ook meerdere plantenbakken plaatsen. Als je kiest voor verschillende formaten kun je er een mooi geheel van maken met groene planten, kleine boompjes en eenjarige bloeiende planten. 

Verschillende soorten plantenbakken

Als u plantenbakken in uw tuin of op uw balkon wilt neerzetten dan kunt u kiezen uit verschillende opties. U kunt gaan voor een mooie Douglas plantenbak of voor een plantenbak van kunststof. Daarnaast zijn plantenbakken in verschillende vormen leverbaar: rond, vierkant en rechthoekig. De diepte van de bak is ook belangrijk. Voor eenjarige planten hoeft de bak niet zo diep te zijn. Als u een kleine boom of een wat grotere vaste plant in de bak wilt zetten moeten de wortels uiteraard voldoende ruimte krijgen. Bezuinig hier niet op, een plant die niet goed kan wortelen zal snel doodgaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Plantenbakken van natuurlijke materialen

Als u uw tuin zo natuurlijk mogelijk wilt inrichten dan kunt u ook kiezen voor een plantenbak van steigerhout. Dit hout is speciaal geïmpregneerd zodat de bak meerdere jaren mee kan, ook als deze zomer en winter buiten staat. Naast plantenbakken van steigerhout kunt u ook kiezen voor tuinmeubelen van dit materiaal. Zo past de complete inrichting van uw tuin, terras of balkon mooi bij elkaar. Bakken van steigerhout zijn in verschillende formaten te koop, u kunt zodoende een plantenbak aanschaffen die passend is voor de beschikbare ruimte of u kunt eindeloos combineren met plantenbakken van verschillende formaten. 

Gun uzelf een mooie tuin

Heeft u een drukke baan of sociaal leven en snakt u af en toe naar een beetje rust? Werken in de tuin kan daar zeker aan bijdragen. Ook als tuinieren niet uw grootste hobby is zult u merken dat het helpt om uw zinnen te verzetten en uw hoofd leeg te maken. Op deze manier voorkomt u mogelijk dat u het slachtoffer wordt van een burn-out en kunt u er de volgende dag of na het weekend weer met frisse energie tegenaan.