Spring naar de content
bron: anp

Geteisterd volk

Nederland, Rutte, Kaag, Omtzigt – bij het horen van die namen alleen al valt een geeuw niet te onderdrukken. Nee, Afghanistan is waar het gebeurt. En waar het gebeuren zal, de komende decennia.  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Onder de knoet

Vroeg of laat zullen de Taliban inzien dat hun ‘aanpak’ moet veranderen

Waarschijnlijk is Afghanistan het enige land op deze planeet waarover wij in het Westen allemaal uitgesproken opvattingen hebben, met welke bevolking we het beste voorhebben, als ze tenminste daar of in de regio blijven en niet bij ons hun heil gaan zoeken. Naar welk land we kijken als naar een experiment in een laboratorium, waarvan de uitkomst ongewis en zelfs niet zonder gevaar is. De vraag die het meest intrigeert is: kan Afghanistan onder de Taliban leven zoals de Profeet dat meer dan duizend jaar geleden deed, in deze tijd met internet en een (kennis)economie die zich van niets en niemand iets aantrekken? Nee, dat lukt niet meer, is hier algemeen de verwachting. 

Alom wordt die twintig jaar militaire westerse inmenging beschouwd als een catastrofe, als een verspilling van geld en mensenlevens; de keerzijde daarvan is wel dat de geest uit de fles is. De Taliban kunnen de mensen nog een tijdje onder de knoet proberen te houden, vroeg of laat zullen ze inzien dat hun ‘aanpak’ moet veranderen. Het alternatief van een straatarm land, voor de zoveelste keer in haar geschiedenis terug gebombardeerd naar de middeleeuwen, zal niet houdbaar blijken. De achterstelling duurt al sinds de jaren zeventig. Dat houdt geen samenleving tot in de eeuwigheid vol, zelfs niet met terreur.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap