Spring naar de content
bron: gabriel kousbroek

Staphorst bij 52 graden

Op zijn reis door Zuid-Amerika is G.H.B. in Filadelfia beland, in het onherbergzame Chaco-gebied in Paraguay. De stad werd gesticht door vrome mennonieten, die hun straffe arbeidsethos meenamen naar de Nieuwe Wereld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door G.H.B. Hiltermann

Er zijn twee volkeren die in het zweet des aanschijns en ogenschijnlijk niet onder de indruk van de koperen ploert hun dagelijks brood verdienen, vrienden, en dat zijn de israëlieten én de mennonieten in Latijns-Amerika. Zoals u weet ben ik langdurig op reis door Zuid-Amerika, een en ander om mijn bucket list (loodjeslijst in beschaafd Nederlands) af te vinken. Onderweg naar het jaarlijkse cevichefestijn in het Peru-aanse Lima heb ik een tussenstop gemaakt i het Paraguayaanse Filadelfia voor een praatje over de Nederlandse wortels van deze vriendelijke, vrome wederdopers van Duits-Nederlandse afstamming. 

Filadelfia is het Jeruzalem van de mennonieten en ligt midden in de Chaco, met de Atacama-woestijn in Chili het onherbergzaamste gebied van Zuid-Amerika. Staphorst bij 52 graden, zou ik heel oneerbiedig kunnen schrijven. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap